Franse steden boycotten WK voetbal in Qatar: geen tv-schermen

sport
2
4 okt 11:53
Steeds meer Franse steden besluiten dat het met grote groepen kijken naar wedstrijden van het WK voetbal in Qatar op openbare plaatsen niet is toegestaan.

De krant Le Monde meldt dinsdag dat Parijs, Marseille, Bordeaux en Nancy zich achter de boycot hebben geschaard vanwege met name de vermeende schendingen van de mensenrechten in het gastland.

Eerder al hadden bestuurders van Straatsburg, Lille en Reims beslist dat de duels in Qatar niet op grote tv-schermen in de stad te zien zullen zijn. Het WK begint op 20 november. Pierre Rabadan, het Parijse gemeenteraadslid voor sport, noemt met name de "ecologische en sociale omstandigheden" in gastland Qatar reden om het toernooi niet massaal te bekijken.

"Dit toernooi is geleidelijk veranderd in een menselijke en ecologische ramp die onverenigbaar is met de waarden die wij via sport en voetbal in het bijzonder willen uitdragen", laat de gemeente Marseille aan Le Monde weten. "Onze stad kan niet bijdragen aan de promotie van dit WK."

Qatar krijgt kritiek vanwege de vermeende schendingen van de mensenrechten en de omgang met gastarbeiders, van wie er de afgelopen jaren volgens onderzoek van de Britse krant The Guardian meer dan 6000 zijn overleden.

Westerse afgunst
Ook bij de bouw van WK-stadions zouden slachtoffers gevallen zijn. De regering van het golfstaatje zegt dat de situatie verbeterd is maar benadrukt wel dat de meeste landen het toernooi boycotten omdat ze niet kunnen verkroppen dat een welvarend Arabisch-Islamitisch land het toernooi organiseert.

Volgens Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lijdt het Midden-Oosten al tientallen jaren onder discriminatie maar nu een Arabische staat gastland is van het toernooi hebben velen in "invloedrijke posities" aanvallen gelanceerd "in een nog nooit eerder vertoond tempo".

Ook tijdens het WK in Brazilië in 2014 en de Olympische Spelen in China in 2008 waren er serieuze problemen met de mensenrechten maar daar was de kritiek bij lange na niet zo massaal als bij het aanstaande toernooi in Qatar.

© ANP 2022
frankrijk
verenigd koninkrijk
qatar
marseille
boycot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?