Algerijnse politicus: Oujda en Guercif zijn Algerijns

marokko
13
4 okt '22
De Algerijnse politicus Abdou el Fadl Baadji heeft voor ophef gezorgd met de bewering dat de Oost-Marokkaanse steden Oujda en Guercif deel uitmaakten van het Algerijnse grondgebied.

"Sinds de Romeinse tijd behoorden de stad Oujda en anderen, waaronder Guercif, tot het Algerijns grondgebied. Tot 1845, de datum van de ondertekening van het Verdrag van Lalla Maghnia.", beweert El Fadl Baadji van het Nationale Bevrijdingsfront van Algerije (FLN).

Frankrijk en Marokko ondertekenden in maart 1845 het verdrag van Lalla Marnia of Maghnia, bedoeld om de landsgrens tussen Marokko en Algerije te markeren.

De politicus beschuldigt Frankrijk ervan de twee regio's destijds aan Marokko te hebben gegeven in ruil voor de hulp van sultan Moulay Abderahmne bij de strijd tegen Emir Abdelkader, de militaire leider die in het begin van de 19e eeuw de Algerijnse strijd leidde tegen de Franse invasie van Algiers.

Culturele toe-eigening
De beweringen van de Algerijnse politicus lijken een reactie op de recente brief van het Marokkaanse sportministerie waarin sportartikelenfabrikant Adidas wordt beschuldigd van culturele toe-eigening met het nieuwe tenue voor het Algerijnse voetbalelftal.

Het tenue is volgens Adidas geïnspireerd door de kleuren en patronen op het El Mechouar-paleis in het Algerijnse Tlemcen maar volgens Marokko zijn de patronen een aftreksel van zellige Marokkaanse wandtegels. Marokko heeft Adidas twee weken de tijd gegeven om het ontwerp aan te passen.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
oujda
guercif
algerije
abdou el fadl baadji
adidas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?