Iraans leiders houden crisisoverleg over aanhoudende onrust

buitenland
0
9 okt '22
Het Iraanse leiderschap heeft crisisoverleg gehouden over de onrust in het land.

Onder anderen president Ebrahim Raisi, de parlementsvoorzitter en het hoofd van justitie riepen na het beraad de bevolking op de nationale eenheid te bewaren en zich te verzetten tegen de "complotten" van de vijanden van het land.

De protesten in het land braken uit na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, halverwege september. Zij overleed nadat ze was opgepakt door de religieuze politie, die vond dat de vrouw haar hijab niet op de correctie manier droeg. Nabestaanden en betogers spreken van een fatale mishandeling, de Iraanse autoriteiten wijten haar dood aan bestaande gezondheidsproblemen.

Al wekenlang vinden protesten plaats die hardhandig door de veiligheidsdiensten worden beëindigd. Daarbij zijn volgens mensenrechtenorganisaties tientallen tot enkele honderden betogers gedood.

TV-uitzending onderbroken
Ondanks het geweld blijven de protesten doorgaan. Die bereikten zaterdag ook de Iraanse staatstelevisie. Een nieuwsuitzending werd 's avonds plots onderbroken en kijkers kregen enkele seconden lang onder meer foto's te zien van vrouwen die tijdens betogingen zijn gestorven.

Ook in andere landen groeit de onvrede over de situatie in Iran. Duitsland zal ervoor zorgen dat de Europese Unie de tegoeden bevriest van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het harde optreden tegen de demonstranten, zei buitenlandminister Annalena Baerbock tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. Ook pleit ze voor reisbeperkingen voor de betrokkenen.

© ANP 2022
iran
protesten
ebrahim raisi
politie
mahsa amini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?