Iraanse rechters krijgen opdracht om zwaarder te straffen

buitenland
26
13 okt '22
Iraanse rechters hebben de opdracht gekregen om zwaarder te straffen nu het land worstelt met grote onrust, meldt het Iraanse persbureau ISNA.

Deze straffen lijken bedoeld voor mensen die betrokken zijn bij de protesten.

Gholamhossein Mohseni Ejei heeft als hoofd van justitie rechters bevolen om geen "onnodige sympathie" te tonen voor de "belangrijkste elementen van de rellen", citeert ISNA. Iran heeft meer dan honderd mensen aangeklaagd voor hun rol bij de protesten, die veelal door de veiligheidsdiensten met geweld worden neergeslagen.

Iran houdt zijn buitenlandse vijanden verantwoordelijk voor de onrust. President Ebrahim Raisi haalde donderdag opnieuw uit naar de Verenigde Staten. Hij stelde dat de Amerikanen en hun bondgenoten hun toevlucht hebben gezocht tot een "beleid van destabilisatie" tegen Iran.

De onrust is ontstaan na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze stierf medio september nadat ze door de religieuze politie was opgepakt voor het dragen van een te losse hijab. De Iraanse autoriteiten ontkennen dat zij door geweld om het leven is gekomen, maar betogers geloven dat niet en zeggen dat de vrouw door mishandeling is overleden.

© ANP 2022
iran
rechters
gholamhossein mohseni ejei
ebrahim raisi
mahsa amini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?