EU straft Iran voor neerslaan hoofddoekprotesten

buitenland
1
14 okt '22
De Europese Unie gaat Iran sancties opleggen voor het neerslaan van de protesten van de afgelopen weken.

Een ander verwijt aan Teheran, dat het drones levert die Rusland inzet tegen Oekraïne, krijgt nog geen gevolg. Iran probeert al weken de demonstraties te smoren die begonnen na de dood van een door de zedenpolitie opgepakte jonge vrouw.

De brute manier waarop Iran dat doet kon de EU niet over haar kant laten gaan, zeggen EU-bronnen. Ze vrezen ook niet om Iran verder van zich te vervreemden en bijvoorbeeld de kans op het reanimeren van het atoomakkoord met dat land te verspelen.

Iran heeft het overleg over het atoomakkoord, waarin de EU bemiddelt, zelf laten stranden, zeggen ingewijden. En de mensenrechtensancties die de EU Iran vorig jaar al oplegde zouden ook geen noemenswaardige schade hebben berokkend.

De buitenlandministers van de EU-landen zullen maandag instemmen met strafmaatregelen tegen een aantal personen en organisaties, zeggen EU-bronnen. Het zou gaan om een vijftiental. De gestraften mogen de EU niet meer in, ze kunnen niet langer bij in de unie ondergebracht vermogen en Europeanen mogen geen zaken meer met hen doen.

Er gaan ook stemmen op om Iran te straffen omdat het Rusland drones zou leveren die Oekraïne de laatste dagen hard hebben geraakt. Maar voor extra sancties is het te vroeg, zegt een hoge EU-bron. Daarvoor moet eerst vaststaan dat de gewraakte onbemande vliegtuigjes inderdaad uit Iran komen.

© ANP 2022
iran
europa
europese unie
teheran
rusland
sancties
mahsa amini
protesten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?