Gewonden bij brand en gevechten in gevangenis Iran

buitenland
0
15 okt '22
In een gevangenis in Teheran zijn zaterdag zeker acht gewonden gevallen door een brand en door gevechten. Iraanse staatsmedia spreken van een opstand.

Gevangenen zouden een opslagplaats voor textiel in brand hebben gestoken en slaags zijn geraakt met bewakers. Inmiddels zou de orde zijn hersteld.

Het oproer was in de beruchte Evin-gevangenis, waar veel politieke gevangenen zitten, onder wie ook buitenlanders. Ook veel mensen die zijn opgepakt bij de recente protesten zijn naar deze gevangenis gebracht. Of er een verband is tussen de opstand en de protesten is niet bekend.

Op sociale media waren er berichten dat rondom en in de gevangenis geschoten werd. Ook werden er foto's gedeeld waarop vlammen te zien zijn en grote rookpluimen uit het gebouw opstijgen.

In Iran wordt al wekenlang geprotesteerd. De onrust in het land ontstond na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf vorige maand in politiehechtenis nadat ze door de religieuze politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen.

Ook zaterdag waren er in het hele land protesten, die steeds openlijker tegen de regering gericht zijn.

© ANP 2022
iran
opstand
brand
evingevangenis
politie
teheran
textiel
mahsa amini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?