Iraanse zedenpolitie kan rekenen op sancties, zegt Duitsland

buitenland
0
17 okt '22
De zedenpolitie van Iran, drie andere diensten en tien politiecommandanten en een minister van het land zijn EU-sancties opgelegd. weken.

De Europese Unie straft ze voor het neerslaan van de protesten van de laatste 

Naast de zedenpolitie staan ook de oproerpolitie, de Basij-militie en een cybereenheid van de Revolutionaire Garde op de nieuwe mensenrechtensanctielijst. Ze kunnen niet meer bij bezittingen zoals banktegoeden in de EU en Europeanen mogen geen zaken meer met ze doen. De elf gestrafte functionarissen mogen ook de unie niet langer in.

De Iraanse zedenpolitie werd al genoemd als doelwit, omdat die een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de protestbeweging. Die kwam op na het overlijden van een jonge vrouw die door het omstreden korps was opgepakt. Ze zou haar hoofddoek niet hebben gedragen conform de kledingvoorschriften van het land.

Aanvullende sancties
De EU werkt al aan aanvullende sancties, mocht Iran doorgaan met het gewelddadig smoren van de protesten, zei de Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock.

Iran roept nog meer Europese strafmaatregelen over zich af als het de Russen in Oekraïne blijkt te voorzien van wapentuig, waarschuwen meerdere EU-landen. En dan blijft het niet bij enkele personen of organisaties, maar volgen zwaardere sancties, zegt de Luxemburgse minister Jean Asselborn.

Iran zou Rusland kamikazedrones en andere wapens leveren die Oekraïne de laatste dagen hard hebben geraakt. Maar Teheran ontkent en het staat nog niet vast dat de onbemande vliegtuigjes uit Iran komen, stellen EU-bronnen.

"We zullen zoeken naar concreet bewijs", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij herinnert eraan dat de EU-ministers maandag ook hun Oekraïense collega spreken. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Denemarken zinspelen al wel op represailles voor het gebruik van Iraanse drones.

© ANP 2022
iran
sancties
zedenpolitie
oekraïne
europese unie
duitsland
annalena baerbock
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?