De eerste WK tegenstander onder de loep: Kroatië

algemeen
0
17 okt 16:17
Het WK voetbal komt nu wel heel dichtbij. Op 23 november start voor Marokko het wereldkampioenschap met een wedstrijd tegen Kroatië.

Vier dagen later spelen onze Atlasleeuwen tegen België en de groepsfase wordt op 1 december afgesloten met een wedstrijd tegen Canada. Met nog een maandje te gaan tot de start van het WK nemen we de eerste WK tegenstander onder de loep. Hoe is de vorm? Wie is er fit en wie niet? Wat zijn de kansen voor Marokko? Dit is onze voorbeschouwing op tegenstander Kroatië.

In Kroatië treft Marokko op 23 november om 11:00 de vice-wereldkampioen van het vorige WK in Rusland. De ploeg met Luka Modric als regisseur is op zoek naar eerherstel na een teleurstellend verlopen Europees Kampioenschap waarin het alleen tegen Schotland won en na een spectaculaire wedstrijd tegen Spanje (3-5) werd uitgeschakeld.

Vorm
Kroatië plaatste zich zonder al te veel moeite voor het WK in Qatar. Er was een valse start met een 1-0 nederlaag tegen Slovenië maar daarna werd er geen enkele wedstrijd meer verloren in de kwalifcatie reeks.

De afgelopen maanden hebben de Kroaten ook in de Nations League een goede vorm laten zien. In een lastige groep met onder andere wereldkampioen Frankrijk en EK verrassing Denemarken eindigde Kroatië als eerste en kwalificeerde zich zo voor de Nations League eindronde. In de laatste vier wedstrijden werden Frankrijk en Denemarken in hun eigen huis verslagen en moest Denemarken ook in de uit-wedstrijd het onderspit delven.

Dat de Kroaten niet ongenaakbaar zijn blijk aan het begin van de zomer toen de ploeg van trainer Zlatko Dalic met 0-3 onderuit ging tegen Oostenrijk.

Selectie
De selectie van Kroatië staat bol van de grote namen en bij elkaar opgeteld heeft de ploeg een selectiewaarde van bijna 370 miljoen euro. Dat is een kleine 150 miljoen meer dan de selectie van Marokko.

De bekendste naam bij Kroatië is natuurlijk die van middenvelder Luka Modric (37). De oude regisseur gaat op voor wat waarschijnlijk zijn laatste wereldkampioenschap is. Hij wordt hierbij ondersteund door een groep getalenteerde spelers met namen als Mateo Kovacic (Chelsea) en Josko Gvardiol (Red Bull Salzburg).

Zorgen zijn er om sterspeler Marcelo Brozovic. De middenvelder van Inter kampt met een hamstringblessure en het is twijfelachtig of hij op tijd herstelt is om deel te kunnen nemen aan het WK. Ook Andrej Kramaric, eerste keuze in de spits, kampt momenteel met een blessure maar hij wordt op 23 november gewoon bij de aftrap tegen Marokko verwacht.

Kansen Marokko
Volgens de online WK bookmakers maakt Marokko weinig kans tegen Kroatië. Een gokje op een overwinning of gelijkspel van de Atlasleeuwen kan een leuk bedrag opleveren terwijl winst van de Kroaten levert weinig oplevert. Ditg geeft aan dat de wedkantoren er vrij zeker van zijn dat Kroatië gaat winnen.

Toch liggen er kansen voor Marokko. Het afgelopen EK heeft aangetoond dat de Kroaten te verslaan zijn. Dit werd extra onderstreept door de uitglijders van de Kroatische ploeg tegen, toch relatief kleine, landen als Slovenië en Oostenrijk.

De sterspelers in de ploeg van Zlatko Dalic zijn al redelijk op leeftijd en zeker in de aanval is de aanwas van nieuw talent niet heel groot. Het zal voor Marokko dus zaak zijn vooral geconcentreerd te verdedigen en durf te tonen in de aanval maar daarbij zeker niet regisseur Luka Modric uit het oog te verliezen.

Kroatië is de duidelijke favoriet tegen Marokko maar deze eerste wedstrijd kan gelijk wel eens een hele cruciale blijken in de strijd om een plek in de volgende ronde.

Marokko en Kroatië speelde pas één keer eerder in de historie tegen elkaar. Op 11 december 1996 speelde de twee landen in een vriendschappelijke toernooi om de Hassan II Troffee. Deze wedstrijd werd na een 2-2 einduitslag na strafschoppen gewonnen door Kroatië (6-7).

© MAROKKO.NL 2022
partnerbijdrage