Het laatste afscheid in het buitenland

algemeen
0
18 okt 9:08
Wanneer je in Nederland komt te overlijden, dan kan het heel goed zijn dat je door geloofsovertuiging in het land waar je geboren bent je laatste afscheid wilt laten plaatsvinden.

Dit kan zijn omdat je hier voor het overlijden zelf voor hebt gekozen of omdat de nabestaanden dit graag willen. Omdat het een flinke uitdaging is om dit te kunnen realiseren, dien je er rekening mee te houden dat de kosten een flink stuk hoger zullen liggen, dan wanneer je kiest voor een uitvaart in Nederland. Uiteraard neemt dat niet weg dat het niet mogelijk is, want dat is het natuurlijk wel. Om je een idee te geven hoe zoiets in z´n werk gaat en hoe het zit met je uitvaartverzekering, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Een begrafenis of crematie in het buitenland
Wanneer je in Nederland bent overleden, maar je hier niet bent geboren, dan kan het zijn dat je laatste wens is om afscheid te nemen in je vaderland. Dit kan een keuze zijn die door jezelf is gemaakt voordat je bent overleden, maar het kan ook zijn dat de nabestaanden deze wens hebben. In beide gevallen is het belangrijk dat de nabestaanden van de overledene contact opnemen met een plaatselijke uitvaartverzorger, zodat het nodige in gang kan worden gezet. Wanneer je niet goed weet hoe je dit allemaal zelf kunt realiseren, dan kun je hiervoor tot op zekere hoogte ook de Nederlandse ambassade inschakelen. Echter is het wel goed te weten dat een Nederlandse uitvaartverzekering de kosten tot het verzekerde bedrag wel dekt, maar verder de praktische zaken niet uitvoert.

Het vervoer van de overledene naar het buitenland
Op het moment dat iemand is overleden, dan doe je hier altijd melding van bij je verzekeraar in Nederland. Deze dient immers ook de kosten van de uitvaart te vergoeden. Gezien het feit de kosten voor een uitvaart in het buitenland logischerwijs een stuk hoger liggen, dan wanneer je iemand in Nederland begraaft of crematie, is het afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering verstandig om te doen. Zo worden namelijk alle kosten gedekt en kan de uitvaart probleemloos in het buitenland plaatsvinden. Voordat het lichaam daadwerkelijk het land mag verlaten, dienen er verschillende stappen te worden doorlopen. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met de vliegtuigmaatschappij en ook met de burgerlijke stand en het consulaat in het land waar de overleden naartoe vervoert moet worden.

De kosten voor een uitvaart in het buitenland
Zoals je zult begrijpen liggen de kosten voor een uitvaart in het buitenland vele malen hoger, dan wanneer je kiest dit in Nederland te doen. Het is daarom dus ook belangrijk goed te kijken naar de dekking van je uitvaartverzekering, zodat je zeker weet dat het grootste deel van de kosten zullen worden gedekt. Het is daarom ook verstandig om dit met je verzekeraar te bespreken, zodat jullie samen kunnen kijken welke dekking het beste is, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan op het moment dat het daadwerkelijk zover is.

© MAROKKO.NL 2022
partnerbijdrage