FATF: Marokko blijft op watchlist voor witwassen en terrorismefinanciering

marokko
2
26 okt '22
Ondanks inspanningen van de regering blijft Marokko voorlopig staan op de 'grijze lijst' van de Financial Action Task Force (FATF) en blijft daardoor onder verscherpt toezicht staan.

Dat maakte de in Parijs gevestigde NGO vorige week bekend.

De FATF is een intergouvernementele organisatie die de normen vaststelt voor de antiwitwaswetgeving. De FATF werd in 1989 opgericht op initiatief van de G7 om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld, het tegengaan van de financiering van terrorisme en andere bedreigingen die verband houden met de integriteit van het internationale financiële systeem.

In het persbericht herinnert de financiële waakhond eraan dat Marokko in februari 2021 heeft toegezegd om samen te werken met de FATF en de FATF MENA (FATF Midden-Oosten en Noord-Afrika) voor de doeltreffendheid van zijn antiwitwas- en regime voor terrorismefinanciering (AML/CFT).

In dat jaar achtte de FATF Marokko niet in overeenstemming met 3 van de 40 standaarden die worden aanbevolen door de FATF. De drie normen hebben betrekking op de personele en materiële middelen die aan de toezichthoudende instanties werden toegekend, de lage sancties tegen overtreders en de gebrekkige uitwisselingen van informatie tussen instellingen en beroepsbeoefenaren, zoals advocaten en notarissen.

Intussen heeft Marokko een nieuw juridische arsenaal aangenomen specifiek bedoeld om te voldoen aan de aanbevelingen in het beoordelingsrapport van de FATF. Maar ondanks dat Marokko volledig heeft voldaan aan het actieplan blijft het land op de grijze lijst, in afwachting van een veldbezoek om de toepassing ervan te verifiëren.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
fatf
watchlist
terrorisme
antiwitwaswetgeving
lijst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?