Strafproces over gewelddadige overval op waardetransport begint

marokko
0
31 okt '22
De rechtbank in Amsterdam begint maandag aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak over de gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord in mei vorig jaar.

Verspreid over een periode van vier weken trekt de rechtbank elf zittingsdagen uit voor het proces. Er staan in deze strafzaak acht verdachten terecht. Zij horen op woensdag 9 november de strafeisen en op 3 april 2023 het vonnis. De overval op een waardetransportwagen van Brink's was op 19 mei 2021 bij Schöne Edelmetaal, dat destijds was gevestigd aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord. Daarbij schoten overvallers in de lucht met automatische wapens. Binnen bonden ze een aantal medewerkers vast. Ze gingen er in snelle auto's met een miljoenenbuit vandoor.

Een wilde achtervolging door de massaal uitgerukte politie eindigde in Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. In een weiland schoot de politie een 47-jarige bij de overval betrokken Fransman dood en arresteerde zes anderen. Van de totale buit van circa 14,5 miljoen aan edelmetalen is nog steeds ruim 4 miljoen zoek. De politie zei eerder in Opsporing Verzocht dat het onder meer gaat om 80 kilo platinum, 1,5 kilo goudkorrels en meerdere omgesmolten goudbaren.

De acht verdachten die deze maand terechtstaan hebben de Belgische, Franse en Marokkaanse nationaliteit. Een negende verdachte uit Frankrijk staat later terecht. Een tiende verdachte met de Belgische nationaliteit moet nog naar Nederland worden overgebracht. Ook een in november in België aangehouden vrouw van destijds 20 is nog verdachte. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

© ANP 2022
belgië
frankrijk
marokko
amsterdam
overval
waardetransportwagen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?