Koning Mohammed VI annuleert reis naar Algerije, niet aanwezig op Arabische top

marokko
6
31 okt '22
De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft zijn reis naar Algerije geannuleerd en zal niet aanwezig zijn op de jaarlijkse top van de Arabische Liga.

Dat heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zondag laten weten aan de secretaris-generaal van de Arabische Liga.

De Arabische top vindt dit jaar plaats op 1 en 2 november in de Algerijnse hoofdstad. De Marokkaanse delegatie die in Algiers aanwezig was om het koninklijk bezoek voor te bereiden heeft vanochtend Algerije verlaten, meldt nieuwsdienst Jeune Afrique.

Met de annulering van koning Mohammed VI zal de Marokkaanse delegatie worden geleid door buitenlandminister Bourita. De minister arriveerde zaterdag in Algiers en was vrijwel direct het middelpunt van een nieuwe provocatie vanuit Algerijnse zijde.

Ook een delegatie van de Marokkaanse publieke omroep Al Aoula (TVM) kreeg bij aankomst in Algiers te maken met pesterijen van de Algerijnse autoriteiten. Ze werden urenlang vastgehouden, apparatuur werd in beslag genomen.

Ook mocht de Marokkaanse persdelegatie het Algerijnse grondgebied enkel betreden als Marokkaanse burger, en niet als journalist. Er zou op de Top geen plek meer zijn voor Marokkaanse journalisten. De delegatie besloot om weer terug te keren naar Marokko.

Uitgedunde delegatie
Het Marokkaanse koningshuis bevestigde eerder deze maand dat koning Mohammed VI positief reageerde op de uitnodiging uit Algerije. Het Marokkaanse buitenlandministerie melde zaterdag echter wel dat het koningshuis eisen heeft gesteld voor zijn aanwezigheid. De verklaring van het ministerie kwam vlak na het incident met de landkaart.

Meerdere staatshoofden hebben al aangekondigd dat ze de top van de Arabische Liga niet zullen bijwonen, waaronder koning Abdullah II van Jordanië, de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, de Bahreinse koning Hamed ben Issa Al Khalifa, de sultan van Oman Haitham Ben Tariq, de Libanese president Michel Aoun, de emir van Koeweit sjeik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah en de president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
mohammed vi
algerije
arabische liga
nasser bourita
algiers
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?