Opgehaalde Daesh-vrouwen vrijdag voorgeleid aan rechter-commissaris

algemeen
0
2 nov '22
De twaalf vrouwelijke Syriëgangers die dinsdag zijn opgehaald uit het noorden van Syrië worden vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.

Dit zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het OM zal de rechter vragen het voorarrest van de Nederlandse vrouwen te verlengen.

Ze worden verdacht van terroristische misdrijven. De vrouwen en hun 28 kinderen zijn dinsdagavond laat in Nederland aangekomen. De kinderen zijn na aankomst overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming en in instellingen geplaatst.

De vrouwen en hun kinderen zaten jarenlang vast in kampen, waar de leefomstandigheden slecht zijn. Het kabinet besloot de vrouwen terug te halen, zodat ze in Nederland vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische organisatie Daesh. Als dit niet op tijd zou gebeuren, dan zouden hun rechtszaken vervallen.

De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen door de rechtbank in Nederland veroordeeld voor hun steun aan Daesh, die in Syrië en Irak destijds met veel geweld een kalifaat uitriep.

© ANP 2022
openbaar ministerie
terrorisme
kinderbescherming
daesh
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?