Marokkaanse auto-export stijgt met ruim 35 procent

marokko
0
2 nov 20:38
In de eerste negen maanden van het jaar is de export van de autosector in Marokko opgelopen tot 77,68 miljard DH (€ 7,2 miljard).

Dat is een toename van 34,9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het deviezenkantoor in het maandelijkse indicatorenrapport.

Het exportcijfer markeert het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De stijging in de eerste negen maanden van het lopende jaar betreft de verkopen in het bouwsegment (+56,2 procent) en het bekabelingsegment (+20,8 procent). De uitvoer van voertuiginterieurs en autostoelen is daarentegen nagenoeg gelijk gebleven.

Recordcijfers export
De Marokkaanse export noteerde de afgelopen maanden recordhoge cijfers. De verkoop van fosfaten en derivaten steeg met 66,6 procent tot 91,8 miljard DH. De stijging wordt toegeschreven aan de toegenomen vraag naar natuurlijke meststoffen en chemicaliën als gevolg van het conflict in Oekraïne.

De uitvoer uit de landbouw- en agrovoedingssector steeg met 20,8 procent tot 61,36 miljard DH. De toename wordt verklaard door de stijgende omzet in de voedingsindustrie (+22,4 procent) en die van landbouw, bosbouw en jacht (+18,5 procent).

De textiel- en leerexport steeg met 26,7 procent vanwege de toegenomen vraag naar confectiekleding (+28,8 procent), breigoed (+19,6 procent) en schoenen (+29,9 procent).

© MAROKKO.NL 2022
marokko
export
autosector
autobranche
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?