Ruim 300 arrestaties in Egypte voorafgaand aan klimaattop

buitenland
0
3 nov '22
De afgelopen tijd zijn meer dan driehonderd mensen in Egypte gearresteerd in aanloop naar de klimaattop die daar volgende week wordt gehouden.

Dat meldt het Duitse persbureau dpa op basis van anonieme bronnen. Tientallen mensen zouden zijn beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, misbruik van sociale media en deelname aan terroristische groepen.

De aanhoudingen worden niet officieel bevestigd. Het aantal arrestaties lijkt daarmee in korte tijd flink te zijn toegenomen. Een dag eerder maakte dpa namelijk melding van het oppakken van zeker honderd mensen, de onafhankelijke nieuwssite Mada Masr hield het toen op 150 arrestaties.

De internationale klimaatconferentie COP27 wordt volgende week georganiseerd in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Activisten grijpen die gelegenheid aan om aandacht te vragen voor de autoritaire situatie in het land. Protesteren is daar praktisch verboden en de persvrijheid is zeer beperkt. Volgens mensenrechtenorganisatie Egyptian Front for Human Rights zijn duizenden mensen door de autoriteiten aangeklaagd voor het verspreiden van vermeend nepnieuws.

Voor klimaatactivisten hebben de autoriteiten in Sharm-el-Sheikh een speciale zone ingericht. Op sociale media wordt opgeroepen om ook in de rest van het land de straat op te gaan op 11 november. De mensenrechtencommissaris van de VN zei eerder dat mensen die van plan zijn te demonstreren in Egypte moeite hebben het land binnen te komen.

Hij wil dat Egypte iedereen toelaat en de vrijheid van meningsuiting respecteert.

© ANP 2022
egypte
cop27
sharm-el-sheikh
mensenrechten
politie
arrestaties
demonstranten
klimaatmars
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?