VVD: eerst kijken hoe instroom asielzoekers verminderd kan worden

algemeen
0
7 nov '22
De VVD-fractie wil dinsdag met Mark Rutte bespreken hoe de instroom van het aantal asielzoekers verminderd kan worden voordat zij een besluit neemt over de nieuwe asielwet.

Het kabinet vindt dat die dingen los staan van elkaar, maar daar is asielwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD het niet mee eens, bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De coalitie discussieert al weken over een nieuwe wet om asielzoekers beter over het land te spreiden, vooral omdat de VVD er grote moeite mee heeft. De oppositie vroeg Brekelmans maandag tijdens een debat over de migratiebegroting om tekst en uitleg. Het kabinet heeft door de discussie binnen de coalitie al drie deadlines gemist voor de publicatie van de wet, tot groot ongenoegen van onder meer de gemeenten en de oppositie.

De VVD-fractie heeft Rutte uitgenodigd om dinsdag aan te schuiven bij het fractieberaad. Het idee is dat de partijleider met zijn visie op de beperking van de asielinstroom de impasse kan doorbreken. De partij vindt de "context" volgens Brekelmans belangrijk, al staan de twee discussies volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) los van elkaar.

Grenzen
Brekelmans wijst erop dat het benodigde aantal opvangplekken "over een paar jaar misschien zelfs 90.000" bedraagt, nog eens tienduizenden meer dan dit jaar. Als daar niets aan gebeurt, zal de spreidingswet volgens hem te weinig uithalen. "Natuurlijk spreek je daar dan over met elkaar."

De VVD'er specificeerde niet hoeveel mensen volgens hem maximaal naar Nederland kunnen komen. Wel merkte hij een aantal keer op dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maar 25.000 aanvragen kan verwerken en ook de opvang zijn grenzen heeft. Zelfs als daar extra geld naartoe gaat en alle gemeenten een asielopvangtaak krijgen.

Brekelmans herhaalde een aantal suggesties die de VVD in het verleden ook gedaan heeft. Hij vindt bijvoorbeeld dat gekeken moet worden of asielzoekers ook volgens de huidige regels vaker weggestuurd zouden moeten worden. Daarnaast is de partij een voorstander van strengere controles aan de buitengrenzen van Europa en van Nederland.

Brekelmans zegt verder dat de overlast rond asielzoekerscentra beter bestreden moet worden, dat er gekeken moet worden of er misschien toch noodwetgeving toegepast kan worden en dat er internationaal betere afspraken moeten komen.

© ANP 2022
ruben brekelmans
vvd
asielzoekers
instroom
tweede kamer
eric van der burg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?