Migrantendrama Melilla: Spanje reageert op uitzending BBC en ontkent migranten-lijken naar Marokko te hebben gesleept

buitenland
0
7 nov 20:54
Het migrantendrama van Nador-Melilla blijft de Spaanse regering achtervolgen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska ontkent dat de Spaanse grenspolitie de lichamen van overleden migranten doelbewust naar Marokkaanse zijde van de grensovergang heeft gesleept.

Grande-Marlaska reageert daarmee op een uitzending van de BBC waarin werd gezegd dat veel Afrikaanse migranten zouden zijn overleden op Spaans grondgebied maar dat ze door de grenspolitie bewust het Marokkaanse grondgebied in werden gesleept.

De uitzending van de BBC kwam na het vernietigende rapport van de Spaanse ombudsman en worden beiden aangegrepen door zowel rechtse als uiterst-linkse oppositiepartijen om de regering aan te zetten meer informatie te verstrekken over het migrantendrama in de Spaanse exclave Melilla.

Op 24 juni bestormden ongeveer 1.700 migranten het gemilitariseerde grenshek dat de Spaanse exclave Melilla in Noord-Afrika scheidt van Marokko. Toen de sub-Sahara-migranten probeerden Spanje binnen te komen werden ze geconfronteerd met gewelddadige politiereacties van zowel de Spaanse als de Marokkaanse autoriteiten.

Op video's was te zien hoe tientallen gewonde en dode migranten in stapels op de grond liggen aan de Marokkaanse kant van de grensovergang, met hun handen op de rug gebonden. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zijn 23 migranten om het leven gekomen. NGO's spreken zelfs van 37 doden.

"Niemand, noch de Guardia Civil, noch de Gendarmerie, noch het Openbaar Ministerie, noch de ombudsman of de Marokkaanse autoriteiten beweren dat de doden plaatsvonden op Spaans grondgebied", stelt de minister.

Het rapport van de Marokkaanse onderzoekscommissie stelt echter wel dat het aantal dodelijke slachtoffers aanzienlijk lager was geweest als beveiligers aan de Spaanse kant van het grenshek de poorten hadden geopend om de migranten in nood te helpen.

Illegale pushbacks
Uit het rapport van de Spaanse ombudsman kwam naar voren dat de Spaanse agenten meer dan 470 illegale pushbacks hebben uitgevoerd tijdens het migrantendrama.

De ombudsman verwijt de Spaanse regering er ook van belangrijke documenten en beelden te hebben achtergehouden maar de binnenlandminister beweert dat zijn departement alle informatie, inclusief de videobeelden, heeft verstrekt.

Ook hield Grande-Marlaska vol dat de Spaanse grenspolitie proportioneel geweld zou hebben gebruikt.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
madrid
melilla
ceuta
nador
migranten
fernando grande-marlaska
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?