Qatar stopt dagvergoeding betaalde WK-influencers na selectieve verontwaardiging vanuit het westen

buitenland
7
18 nov '22
Voetbalfans die op kosten van Qatar aanwezig zijn op het WK voetbal hebben te horen gekregen dat de dagelijkse toelage wordt geschrapt waarmee ze eten en drinken konden kopen.

Dat meldt The Guardian op basis van supporters uit twee Europese landen die dat tegen de Britse krant hebben gezegd.

De fans maken deel uit van het zogeheten Fan Leader-programma, een initiatief van het Qatarese organisatiecomité. Qatar betaalt onder andere de vlucht en het verblijf van de fans. De influencers moeten in ruil daarvoor op sociale media positieve berichten over het WK delen.

Ook zouden de influencers negatieve reacties van derden moeten melden. Een gangbare praktijk om de organisatie op de hoogte te houden van de feedback. Ook vijftig Oranjefans zijn op kosten van Qatar naar het WK.

De fans met wie The Guardian sprak zeggen dat de dagvergoeding drie dagen geleden is stopgezet vanwege de negatieve berichtgeving die Qatar heeft gekregen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de pers in het westen veroordeelde de influencers en omschreef ze als 'verklikkers'.

Tegemoetkoming
"Vanwege de recente ontwikkelingen in de media willen we graag onze bezoekende fans beschermen tegen de onjuiste verklaringen omtrent 'fans die betaald krijgen voor de reis'. Bijgevolg wordt de dagvergoeding helaas niet meer verstrekt", stond in een bericht dat de supporters ontvingen. "De toelage was bedoeld als een kleine tegemoetkoming bovenop uw persoonlijke middelen om bij te dragen aan de consumpties tijdens uw verblijf."

"We hebben vooraf steeds gevraagd voldoende geld mee te brengen om uw eigen kosten van levensonderhoud te dekken en we hebben ons gebonden om vluchten, accommodatie en kaartjes voor de openingswedstrijd te dekken", zo is verder in de e-mail te lezen.

Sommige fans klagen tegen The Guardian en beweren zich zorgen te maken over hoe ze de rest van hun verblijf moeten bekostigen, ondanks dat vervoer, accommodatie en WK-tickets wel vergoed blijven.

© ANP/Marokko.nl 2022
qatar
europa
dagvergoeding
influencers
verenigd koninkrijk
krant
e-mail
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?