Tientallen gewonden bij aardbeving in Turkije

buitenland
1
23 nov 12:11
Het aantal gewonden door de aardbeving in Turkije is opgelopen naar 68, meldden lokale media.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 5.9 lag in de provincie Düzce aan de Zwarte Zee, op zo'n 200 kilometer van de Turkse hoofdstad Ankara en van Istanbul.

In beide steden werden aardschokken gevoeld. Er zijn inmiddels meer dan 100 naschokken geregistreerd. Minister Süleyman Soylu van Binnenlandse Zaken meldt dat ten minste één persoon ernstig gewond is geraakt. Hij zou in paniek van een balkon zijn gesprongen. Volgens de minister zijn er geen meldingen van ingestorte gebouwen. Wel worden er meer dan 8000 gebouwen op schade gecontroleerd.

Woensdag zijn de scholen dicht in de provincies Düzce en Sakarya. Het nationale rampenbureau AFAD meldt dat er gecontroleerde black-outs zijn in Düzce, en drong er bij de inwoners op aan niet in paniek te raken.

Verschillende tektonische platen grenzen aan elkaar onder Turkije. In november 1999 overleden door een aardbeving met een kracht van 6.3 ongeveer negenhonderd mensen, eveneens in Düzce. In september van hetzelfde jaar had een bijzonder sterke aardbeving met een kracht van 7.4 het leven geëist van meer dan 17.000 mensen in de regio rond de industriestad Izmit, zo'n 130 kilometer naar het westen.

Bij een aardbeving in Izmir kwamen in oktober 2020 meer dan honderd mensen om het leven.

© ANP 2022
turkije
istanbul
izmit
düzce
aardbeving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?