Rusland tegen Frankrijk: Afrika kan voor zichzelf spreken, heeft 'bemiddelingsdiensten' Parijs niet nodig

buitenland
20
24 nov 20:25
Afrika kan voor zichzelf spreken en heeft de bemiddelingsdiensten van Frankrijk niet nodig.

Dat zei de woordvoerster van het Russische buitenlandminister Maria Zakharova als reactie op verklaringen van de Franse president Emmanuel Macron waarin hij Moskou beschuldigt van het voeren van een "roofzuchtig beleid" op het Afrikaanse continent.

Zakharova zegt niet te begrijpen waarom het Élysée denkt namens Afrika te kunnen spreken. Ze ziet de bemoeienis van Parijs als een weerspiegeling van de neokolonialistische mentaliteit van Frankrijk.

Europese landen en de Verenigde Staten voeren al geruime tijd aan dat Rusland steeds meer voet aan de grond probeert te krijgen in Afrika. Onder meer door huursoldaten te leveren aan Mali en wapens aan Algerije.

Volgens Zakharova hebben Afrikaanse landen te lang geleden onder "kolonisatoren" op hun grondgebied en nu genieten van hun vrijheid, waardoor ze soevereine beslissingen kunnen nemen.

"Afrikaanse landen en het continent hebben het recht om voor zichzelf te spreken, met het recht om betrekkingen te ontwikkelen met degenen die het wil.", aldus Zakharova.

© MAROKKO.NL 2022
rusland
moskou
frankrijk
parijs
afrika
bemiddeling
neokolonialisme
maria zakharova
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?