Bijna helft Nederlanders tegen excuses slavernijverleden

algemeen
4
26 nov '22
Bijna de helft van de Nederlanders is tegen de geplande officiële excuses van het land voor zijn rol in de slavernij, blijkt uit een enquête van de NOS.

Begin vorig jaar was 31 procent voor excuses en 55 procent tegen, inmiddels zijn die percentages respectievelijk 38 en 49.

De verschuiving vindt vooral plaats onder autochtone Nederlanders. Bij mensen met een migratieachtergrond blijft de steun voor excuses onveranderd groot. Van de Surinamers en Antillianen in Nederland is twee derde voorstander. Veel voorstanders zien het als "blijk van erkenning".

Nederland biedt op 19 december wereldwijd officieel excuses aan. De excuses worden door de regering op acht locaties wereldwijd aangeboden in aanwezigheid van zeven ministers.

De afgelopen jaren hebben ook grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook instellingen als De Nederlandsche Bank en ABN Amro aangekondigd excuses te hebben aangeboden voor hun rol in het slavernijverleden.

Dat er excuses worden uitgesproken, betekent nog niet dat er directe financiële compensatie komt voor nabestaanden van totslaafgemaakten. Wel heeft het kabinet aangekondigd dat er 200 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een fonds, waaruit projecten moeten worden betaald om de bewustwording te vergroten. Ook wordt er 27 miljoen euro vrijgemaakt voor een museum over de slavernij.

© MAROKKO.NL 2022
nederland
excuses
slavernijverleden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?