Gemeenten bereiden zich voor op laatste groepsduel Marokko op WK

marokko
0
1 dec '22
Op veel plekken in het land komen Marokkaanse Nederlanders donderdag samen om het beslissende groepsduel van Marokko op het WK voetbal te kijken.

Het Marokkaanse elftal kan zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de volgende ronde. In de grote steden bereiden de autoriteiten zich voor op een volksfeest bij plaatsing, maar ook op mogelijke onrust.

De politie in Amsterdam mag eerder dan anders ingrijpen op het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. De gemeente heeft die plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat agenten onrust in de kiem kunnen smoren. De gemeente Den Haag kan de Schilderswijk eerder afsluiten voor verkeer om te voorkomen dat een groep relschoppers daar aanzwelt. Ook gaan buurtwachten en jeugdwerkers beter zichtbaar de straat op.

Afgelopen zondag waren er rellen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Brussel en Antwerpen ging het mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein in Amsterdam-West en op Plein '40-'45 in Nieuw-West werd onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten.

In de Schilderswijk in Den Haag gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond. De gemeenteraden van Rotterdam en Den Haag vergaderen donderdag over de rellen van zondag.

De bondscoach van Marokko heeft de rellen veroordeeld en fans opgeroepen tot respect. Imam Abdeljalil Sayfaoui van een moskee in Utrecht heeft een vergelijkbare oproep aan de supporters gedaan.

Marokko won zondag van België, mede dankzij een doelpunt van de in Rotterdam geboren Zakaria Aboukhlal. In de selectie van Marokko zitten ook Hakim Ziyech uit Dronten, Noussair Mazraoui uit Leiderdorp en Sofyan Amrabat uit Huizen.

Marokko speelt donderdag tegen Canada, dat al uitgeschakeld is. De aftrap is om 16.00 uur Nederlandse tijd, wat betekent dat het laatste fluitsignaal tussen 17.45 en 18.00 uur is. De andere wedstrijd gaat tussen Kroatië en België.

Bij winst of een gelijkspel is Marokko sowieso door, bij een nederlaag zijn de Leeuwen van de Atlas afhankelijk van de andere uitslag.

© ANP 2022
den haag
brussel
antwerpen
marokko
qatar
wk 2022
canada
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?