Marokko heeft al 13 miljoen dollar verdiend op WK in Qatar

marokko
0
3 dec '22
Het Marokkaans elftal heeft al 13 miljoen dollar, zo'n 12,3 miljoen euro, verdiend op het WK in Qatar.

Alle 32 deelnemende landen ontvangen een premie van 9 miljoen dollar van de FIFA. Het team van bondscoach Walid Regragui kreeg nog eens 4 miljoen dollar voor het bereiken van de achtste finales.

Bij een zege op Spanje aanstaande dinsdag ontvangt het team nog eens 4 miljoen dollar. Alle kwartfinalisten zijn zeker van 17 miljoen dollar. De nummer vier van het WK krijgt 25 miljoen en de winnaar van de troostfinale 27 miljoen dollar.

De wereldkampioen gaat met 42 miljoen dollar, bijna 40 miljoen euro, naar huis. De verliezend finalist ontvangt 30 miljoen dollar, ruim 28 miljoen euro. Het prijzengeld van het WK voetbal is 440 miljoen dollar.

De FIFA heeft ook 215 miljoen dollar gereserveerd voor clubteams die spelers afstaan voor het WK.

Mensenrechtenorganisaties hebben de wereldvoetbalbond vooralsnog vergeefs opgeroepen om ook 440 miljoen dollar in een fonds te stoppen, zodat arbeidsmigranten die hebben geleden bij werkzaamheden voor het WK gecompenseerd kunnen worden.

FRMF
Maar nog voordat de Atlasleeuwen ook maar een balletje getrapt hebben op het WK in Qatar heeft de Marokkaanse voetbalbond FRMF een deel van het geld al binnen; 1,5 miljoen dollar, bedoeld voor de voorbereidingen. De voetbalfederatie is daarentegen ook geld kwijt om deel te nemen aan het wereldtoernooi. Denk daarbij aan logistieke kosten, verblijf, transport en bonussen voor spelers en technische staf.

Het is niet duidelijk wat de verdeling voor de Atlasleeuwen precies is maar Europese voetbalbonden reserveren ongeveer 30 procent van de FIFA-toewijzing voor de spelers. De bonus die FRMF zal toekennen aan de 26 zal niet ver van deze verhouding liggen.

© ANP/Marokko.nl 2022
fifa
prijzengeld
marokko
wk 2022
qatar
frmf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?