Iran schaft omstreden moraalpolitie af

buitenland
3
4 dec '22
Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal.

Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

"De moraalpolitie heeft niets met justitie te maken" en is opgeheven. Dat zei procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens het Iraanse persbureau ISNA op een religieuze bijeenkomst. De moraalpolitie begon in 2006 met patrouilles om "de cultuur van bescheidenheid en hijab te verspreiden".

Amini werd in september opgepakt omdat ze de religieuze kledingvoorschriften zou hebben overtreden. De vrouw overleed volgens getuigen en nabestaanden door geweld, de Iraanse autoriteiten wijzen op bestaande gezondheidsproblemen. Sinds haar dood zijn in heel Iran protesten gehouden voor vrijheid en tegen het regime. Deze betogingen worden door Teheran gezien als rellen.

Wet
De aankondiging over de moraalpolitie volgt een dag nadat Montazeri bekendmaakte dat justitie en het parlement zich buigen over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus de procureur-generaal. Montazeri gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken.

De ultraconservatieve president Ebrahim Raisi zei zaterdag op televisie dat de republikeinse en islamitische "fundamenten" van Iran in de grondwet zijn verankerd, maar ook dat manieren om de grondwet uit te voeren "flexibel kunnen zijn". Vrouwen in Iran moeten sinds 1983 een hoofddoek dragen. De regel werd ingevoerd vier jaar na de islamitische revolutie die een einde maakte aan de door de Verenigde Staten gesteunde corrupte monarchie.

© ANP 2022
iran
teheran
ebrahim raisi
iraanse revolutie
politie
mahsa amini
moraalpolitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?