Gewapende mannen ontvoeren Britten in Bagdad

buitenland
0
29 mei '07
In Irak zijn de afgelopen jaren zeker tweehonderd buitenlanders ontvoerd door verscheidene militante groeperingen.

BAGDAD - Gewapende mannen in politie-uniformen hebben dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad vijf Britten ontvoerd. Vier van hen zijn medewerkers van een Canadees beveiligingsbedrijf. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat met de Iraakse autoriteiten overleg is gevoerd over maatregelen om de ontvoerden terug te vinden.

Getuigen en politiebronnen zeiden dat het vijftal bij het ministerie van Financiën werd ontvoerd door mannen die met ongeveer veertig politievoertuigen naar het gebouw waren gekomen.

Eerder op de dag stelden Iraakse regeringsfunctionarissen dat drie Duitse medewerkers van een IT-concern door gewapende mannen uit het ministerie van Financiën waren ontvoerd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat hij voor dat bericht geen bevestiging heeft gekregen.

Het is onduidelijk of de ontvoerders van de Britten echte politieagenten waren of dat ze uniformen en politievoertuigen hadden gestolen. Het is bekend dat gewapende milities in Iraakse politiekorpsen zijn geïnfiltreerd.

In Irak zijn de afgelopen jaren zeker tweehonderd buitenlanders ontvoerd door verscheidene militante groeperingen. Zeker zestig van hen zijn door hun ontvoerders vermoord. De meeste anderen werden vrijgelaten.

Losgeld
Rebellen gebruiken de gevangenen om losgeld op te strijken of om buitenlandse regeringen onder druk te zetten hun troepen uit het land terug te trekken. In een aantal gevallen zetten militanten filmpjes van onthoofdingen op internet.

Bagdad werd dinsdag ook opgeschrikt door twee aanslagen met autobommen. Daardoor vielen bijna vijftig doden en raakten meer dan 75 mensen gewond. De bloedigste aanslag gebeurde in het westen van Bagdad, vlakbij een sjiitische moskee. Een met explosieven gevulde vrachtwagen ontplofte terwijl de gelovigen het gebedshuis verlieten. Daardoor vielen 25 doden. Op een plein in het centrum van de stad liet een zelfmoordenaar zich in een mensenmenigte ontploffen. Hij sleepte 21 omstanders met zich mee de dood in.

Voor de Amerikaanse strijdkrachten in Irak is de maand mei een van de dodelijkste van de afgelopen jaren. Het leger liet dinsdag weten dat door het sneuvelen van tien militairen op maandag het dodental in mei op zeker 114 militairen is gekomen. In november 2004, voor de Amerikanen de bloedigste tot nog toe, kwamen 137 militairen om het leven.

Bron: © Nu.NL

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2007
ontvoering britten bagdad losgeld irak

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi