Arrestatie na Palestijnse vlag bij voetbalwedstrijd in Caïro

marokko
2
25 apr '23
Een voetbalsupporter is zaterdag gearresteerd in het internationale stadion van Caïro, nadat hij een Palestijnse vlag had getoond tijdens de wedstrijd tussen Al Ahly en Raja Casablanca.

Dat meldt The New Arab. Het gaat om een kwartfinale van de Afrikaanse Champions League. De nationaliteit van de supporter is niet bekendgemaakt.

De arrestatie is opmerkelijk, omdat Egypte en Marokko beide diplomatieke banden hebben met Israël. Egypte sloot in 1979 een vredesverdrag met de Joodse staat, en Marokko normaliseerde in 2020 de betrekkingen. Toch blijven veel Egyptenaren en Marokkanen solidair met de Palestijnse zaak, ook fans van de twee voetbalclubs.

Het is niet de eerste keer dat een supporter wordt opgepakt voor het zwaaien met een Palestijnse vlag in Egypte. Volgens het Egyptische netwerk voor mensenrechten zijn er al eerder mensen gearresteerd voor het tonen van de vlag op openbare plaatsen. In 2019 werd een supporter uit een stadion gesleept tijdens een wedstrijd.

De arrestatie past in een patroon van onderdrukking van politieke uitingen in Egypte. Zowel onder het oude als het huidige regime zijn mensen die hun mening laten horen hard aangepakt.

De Palestijnse vlag is niet alleen in Egypte een symbool van verzet. Tijdens het WK voetbal in Qatar in 2022 lieten Arabische voetbalfans hun steun voor de Palestijnse zaak zien door met de Palestijnse vlag te zwaaien tijdens wedstrijden en Israëlische verslaggevers te boycotten.

Het Marokko-legioen werd bovendien geprezen voor het zingen van liederen ter ondersteuning van Palestina en het wapperen met Palestijnse vlaggen op de tribunes.

© MAROKKO.NL 2023
palestina
egypte
marokko
israël
arrestatie
vlag
al ahly
raja casablanca
caïro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?