België test antidiscriminatiewet in praktijk

buitenland
0
17 jul '07
De Belgische Liga voor Mensenrechten gaat samen met minderhedenorganisatie Kif Kif testpersonen gebruiken om discriminerende uitingen te achterhalen.

Zo meldt de Gazet van Antwerpen vandaag. Het belangrijkste doel is de bewijsvoering om overtreders van de wet met een civiele schadeclaim te kunnen confronteren. De Belgische Liga voor Mensenrechten gaat samen met minderhedenorganisatie Kif Kif testpersonen gebruiken om discriminerende uitingen te achterhalen. De Liga voor Mensenrechten hoopt half oktober vijf teams van allochtone en autochtone koppels te hebben geformeerd. Deze vrijwilligers lokken bijvoorbeeld portiers in de val. Het doel op lange termijn is het ontmoedigen van discriminatie door de boete van 1300 euro die een rechter kan opleggen bij een bewezen zaak. De hervorming van de antidiscriminatiewetin mei van dit jaarmaakt het voor allochtonen makkelijker om racistisch gedrag aan te tonen. De wet moet bijvoorbeeld weigeringin het uitgaansleven, huisvesting en werk dat aan allochtonen onthouden wordt, tegen gaan.

Dajo de Prins van de Liga voor mensenrechten zegt tegenover de Gazet van Antwerpen: "We richten ons op discriminatie van allochtonen en mensen met een bruine huidskleur, maar ook discriminatie van homo's of gehandicapten in deze gebieden zullen we proberen zichtbaar te maken. De tests dienen niet om een discriminerend motief bij gewelddaden (bv. bij geweld tegen homo's aan Brusselse bars) te bewijzen. Dat moet de politie doen."

In Nederland worden met betrekking tot dit laatste punt allerlei voorstellen besproken om politiemensen, die eruit zien als homo, op pad te sturen naar plaatsen waar homo's in elkaar worden geslagen. Als er dan iets gebeurt, kunnen de daders makkelijker worden gevat. Volgens de Belgische krant past de gemeente Rotterdam dit systeem nu al toe om (voornamelijk allochtone) mannen die mooie vrouwen nafluiten en lastig vallen, te vatten: bevallige vrouwelijke agentes gaan op stap om zo de verbale en soms ook fysieke agressievelingen te beboeten. Bron: www.gva.be

© MAROKKO.NL 2007
racisme
belgië
belgische liga voor mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?