Liever geen MP3-Speler of mobiel bij slecht weer

algemeen
1
23 jul '07
Wie had dat gedacht? Een mobieltje, MP3-Speler of iPod lijken onschuldige hebbedingetjes...

...maar kunnen bij slecht weer een gevaar voor je leven zijn! Bliksem op een iPod komt hard aan. De Volkskrant meldt dat onlangs de bliksem een boom trof terwijl er juist een Canadese hardloper met een iPod langs kwam. De bliksem sloeg over naar de man, wat heel gebruikelijk is. Omstanders vertelden hoe de getroffene ruim twee meter werd weggeslingerd. De 37-jarige man overleefde het en kwam met tweedegraadsbrandwonden op zijn borst en linkerbeen in het ziekenhuis van Vancouver aan. Behalve die brandwonden zagen de dokters meteen twee lange brandwonden, over borst en nek naar beide oren.

Die twee oordopjes werkten als elektroden die een deel van de spanning naar binnen lieten slaan. Met akelige gevolgen: twee gescheurde trommelvliezen, door elkaar gehusselde hamer-aambeeld-stijgbeugelbotjes in het middenoor en een op twee plaatsen gebroken kaak, links en rechts bij de gewrichten. Die kaakbreuken waren ‘waarschijnlijk het gevolg van spiercontracties want er waren geen uiterlijke gezichtsverwondingen’, schrijven de artsen van de man in een kort verslag in The New England Journal of Medicine van vandaag. De klap op de oren gaf blijvende gehoorschade.

Een natte en waarschijnlijk ook nog bezwete man geleidt de stroom beter dan een boom. Vandaar dat de bliksem overslaat op onder een boom lopende of schuilende mensen. Zo’n side flash treedt vaak op halshoogte in. En slaat ook vaak over de natte huid naar de grond. Wie getroffen wordt heeft vaak een ademstilstand omdat het ademcentrum in de hersenstam tijdelijk ontregeld is. Mond- op-mondbeademing kan dan helpen. Na de klap kan iedereen het bliksemslachtoffer veilig aanraken.
Er zijn geen goede aanwijzingen dat mobiel telefoneren of het anderszins gebruiken van elektronische apparaten tijdens onweer de kans op een inslag vergroot. Daarover woedde vorig jaar zomer een korte discussie in de British Medical Journal.

Dat was nadat een meisje in een Londens park pratend in haar mobieltje door de bliksem was geveld. Zij had een hartstilstand. Omstanders reanimeerden haar. Haar trommelvlies was gescheurd in het oor waar ze haar mobieltje tegenaan hield. Ze bracht het er levend van af, maar in een rolstoel. De dokters die het meldden suggereerden dat een mobieltje de bliksem aan kan trekken. Zij schreven zelfs dat een Australische bliksembeschermingsstandaard waarschuwt tegen het gebruik van mobieltjes tijdens onweer, maar dat in Groot-Brittannië niemand er iets van zegt. De artsen kregen er van langs door ingezonden-brievenschrijvers. Een mobiele telefoon is vooral van plastic en is eerder een stroomisolator dan een -geleider. En die Australische standaard waarschuwt niet tegen mobieltjes, maar tegen telefoons aan een draad. Juist die zijn gevaarlijk bij onweer, schrijft een Australiër die als belangentegenstelling meldt dat hij werkt voor de organisatie van mobiele-telefonieproviders.

Dat een mobieltje een isolator is, mag zo zijn, dat geldt niet direct voor een iPod. Die heeft geleidende stroomdraden, zoals op het lijf van het Canadese slachtoffer goed te zien was. Kleine metalen voorwerpen, zoals sieraden en broekgespen, vergroten de trefkans ook niet. Dit in tegenstelling tot geheven golfclubs en geleidende hengels.

© MAROKKO.NL 2007
onweer bliksem ipod telefoon mp3-speler mobiel brandwonden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?