Een Marokkaan met geld is gelijk verdacht

algemeen
0
27 jul '07
MAASTRICHT - De politie in Maastricht houdt geregeld met opzet Marokkanen aan omdat in de praktijk is gebleken dat dezen zich vaak manifesteren als drugsrunners.

Vroegâh, toen het verboden werd om met een steekwapen op zak de straat op te gaan, was je al bang als je een nagelknipper op zak had. Tegenwoordig moet het je angst inboezemen als er nog wat losgeld verdwaald is in je broekzak. De politie van Maastricht neemt al het contant geld in beslag, evenals de mobiele telefoons en auto's, als bij een aanhouding blijkt dat de verdachte een hoeveelheid contant geld bij zich draagt. Volgens advocaten worden de arrestanten dan officieel verdacht van het witwassen van drugsgelden, ook als er geen drugs worden gevonden. Dit meldt het Nederlands Dagblad vandaag. 

De Maastrichtse politie wil slechts een summiere toelichting op deze werkwijze geven: ,,We moeten de overlast beperken, want het loopt de laatste tijd de spuigaten uit'', zegt politiewoordvoerder Piet Tans. Hij benadrukt dat de aandacht niet zozeer is gericht op ,,zomaar Marokkanen, maar op een harde kern van bij ons bekende drugsrunners''. Deskundigen denken dat dit optreden van de Maastrichtse politie goed door de beugel kan. ,,Ik denk dat de wet die werkwijze toestaat'', zegt hoofddocent strafrecht Gerard de Jonge van de Universiteit Maastricht.

Juriste Carolina de Fey van het voormalige Landelijk Bureau Racismebestrijding noemt de werkwijze echter opmerkelijk en vindt onderzoek noodzakelijk. ,,Ik ben ook benieuwd wat de strafrechter daarvan vindt.'' Maastrichtse advocaten verwachten dat de meeste van deze aanhoudingen niet zullen uitmonden in een strafzaak. Ze vinden het daarom schandalig dat het beslag op de spullen van hun Noord-Afrikaanse cliënten blijft voortduren. De ervaring heeft geleerd dat Marokkaanse cliënten die kunnen aantonen dat zij een baan hebben waarmee ze de in beslag genomen spullen hebben verdiend, hun eigendommen niet terugkrijgen.

Dus voortaan moeten we niks meer dubbel doen en gewoon pinnen mensen, zoals de campagne dat beoogd.

© MAROKKO.NL 2007
maastricht politie marokkaan verdacht drugsrunners witwassen gerard de jonge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?