Irakezen winnaars Azie Cup

sport
11
30 jul '07
De voetballers van Irak hebben zondag in Jakarta voor het eerst in de geschiedenis de Azië Cup veroverd.

De ploeg versloeg in de finale Saudi-Arabië met 1-0. Aanvoerder Younis Mahmoud kopte in de 71e minuut de winnende treffer binnen. Saudi-Arabië liet de kans liggen als eerste land voor de vierde keer de Azië cup te winnen, dat meldt Nu.nl.

Irak loste Japan af als winnaar. Japan was de sterkste bij de laatste twee edities, in 2000 en 2004. De toernooizege zorgde voor grote vreugdetaferelen in Irak. Duizenden Irakezen gingen de straat op en vierden met salvo's geweervuur dat de nationale voetbalploeg voor het eerst kampioen van Azië was geworden. Niet alleen burgers, maar ook politiemannen en militairen, negeerden kort na het laatste fluitsignaal een strikt verbod op het traditionele gebruik van vuurwapens als uiting van vreugde.

Onder meer in de hoofdstad Bagdad schoten Irakezen massaal hun wapens in de lucht leeg. Het waren juist agenten en soldaten bij wegblokkades en in barakken die als eersten hun aanvalsgeweren leegden.
Velen schoten hun vuurwapens af vanaf balkons of het dak van hun huis, maar hier en daar in de hoofdstad ging men na de 1-0 overwinning op Saudi-Arabië toch in groten getale de straat op.

Woensdag was de massale feestvreugde om het behalen van de finale in Bagdad uitgelopen in een bloedbad. Twee zelfmoordenaars die zich opbliezen midden tussen feestende fans sleurden vijftig mensen met zich mee de dood in

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2007
irak
azie cup
voetbal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?