De dunne lijn tussen kunst en bedreigingen

algemeen
2
3 aug '07
Hoe ver mag een kunstenaar gaan in zijn artistieke vrijheid? Die vraag staat vandaag centraal tijdens de rechtszaak tegen kunstenaar Jonas Staal.

De 25-jarige Rotterdammer wordt aangeklaagd voor bedreiging met de dood van een lid van de Staten Generaal, te weten politicus Geert Wilders.

De kunstenaar richtte in 2005 in Rotterdam en Den Haag zestien herdenkingsplekken in voor Geert Wilders. Foto's van de politicus werden omringd door kaarsjes, knuffelbeertjes en witte rozen. Alsof Wilders overleden was.

Met 'De Geert Wilders Werken' wilde Staal aanduiden dat het onderscheid tussen de persoon die een boodschap verkondigt en de boodschap zelf, vervaagt. Een gevolg van het populisme in de Nederlandse politiek, ingezet door Pim Fortuyn in 2002. Wilders zag de kunstwerken als een bedreiging aan zijn adres. Hij stelde dat hij zijn werk als Kamerlid door toedoen van Staal niet meer onbelemmerd kon doen. Hij deed aangifte bij justitie.

Staal begrijpt die reactie niet. "Wilders zou er juist volledig achter moeten staan", zei hij in het Rotterdams Dagblad. "Hij staat voor een klimaat van vrijheid van meningsuiting. Daar beroept hij zich altijd op."
Als voorbeeld geeft Staal de omstreden Deense cartoons van profeet Mohammed, die de politicus op zijn website zette. "En mijn werk snapt hij niet."
Toch kan de Rotterdammer zich wel voorstellen dat Wilders zich ongemakkelijk heeft gevoeld bij 'De Geert Wilders Werken', maar zegt hij: "Daar kan ik als kunstenaar geen rekening mee houden."

Staal kijkt uit naar de rechtszaak. Hij wil met zijn kunstwerken reacties uitlokken en dat is gelukt. Hij ziet er zelfs een nieuw project in: 'De Geert Wilders Werken - een rechtszaak'.
Wilders was overigens niet de enige die werd geportretteerd tussen de bloemen en knuffelbeesten. Ook onder anderen premier Balkenende, oud-minister Verdonk en Rotterdams gemeenteraadslid Pastors waren die eer toebedeeld.

De kunstenaar choqueert vaker met zijn werken. In 2005 zette hij in het centrum van Rotterdam een autowrak neer met als titel: 'Bomauto'. Tijdens de uitbraak van het vogelgriepvirus legde hij dode dieren in het gras.

© MAROKKO.NL 2007
geert wilders
jonas staal
rotterdam
balkenende
pastors
kunst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?