Yangtze rivierdolfijn uitgestorven

algemeen
1
8 aug '07
Een intensief onderzoek van de natuurlijke leefomgeving van de Yangtze rivierdolfijn heeft uitgewezen dat het zwemmende zoogdier definitief is uitgestorven.

Dat meldt de Britse bioloog Sam Turvey van de London Zoo in wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Elservier.nl meldt verder dat Turvey samen met een team van onderzoekers van de Chinese overheid de volledige 1.669 kilometer lange Yangtze rivier afspeurde naar exemplaren van de unieke dolfijnsoort. Ze troffen er niet een meer aan.
Volgens Turvey is met het verdwijnen van de zoetwaterdolfijn een 'volledige tak van de evolutieboom' afgestorven. De dieren, die bijna drie meter lang konden worden en dan zeker 250 kilo wogen, scheidden zich 20 miljoen jaar geleden af van alle andere diersoorten.

De Yangtze rivierdolfijn gold in China eeuwenlang als een legendarisch dier. Vissers vertelden verhalen over verdronken prinsessen die veranderden in het sierlijke zoogdier. Ze werden vereerd als goddelijke wezens.
Het was de communistenleider Mao Zedong die met zijn Grote Sprong Voorwaarts een einde maakte aan de speciale status van de half-mythische rivierdolfijn, nu symbool van primitief bijgeloof en afgoderij. De duizenden dolfijnen die in de jaren vijftig de Yangtze en zijrivieren bevolkten, vielen ten prooi aan massale bevissing.

Van het zoetwaterzoogdier werden in 1999 nog 13 exemplaren aangetroffen, waarmee het al een van 's werelds meest bedreigde diersoorten was.
Het team van bioloog Turvey speurde zes weken lang met twee boten vier keer de hele rivier af, met speciale verrekijkers en onderwatermicrofoons.
Tevergeefs. De Yangtze rivierdolfijn is niet meer. 'Het verlies van zo'n unieke en charismatische diersoort is een schokkende tragedie,' schrijft Turvey.

© MAROKKO.NL 2007
yangtze china rivierdolfijn uitsterving sam turvey
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?