Marokko naar de stembus

algemeen
0
7 sep '07
RABAT - Marokko gaat vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat meldt Nieuws.nl

Meer dan dertig partijen en talrijke onafhankelijke kandidaten dingen naar de 325 parlementszetels. Ruim 15 miljoen kiezers staan geregistreerd.

Het proportionele kiesstelsel dwingt politici van verschillende groepen tot samenwerking want één partij kan praktisch geen meerderheid behalen waarmee zij alleen kan regeren. De belangrijkste kanshebbers zijn de nationalistische Istiqlal (Onafhankelijkheid), geleid door Abbas al-Fassi, de centrumlinkse Socialistische Unie van Volkskrachten (USFP) van Mohammed al-Yazghi, de gematigd islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) van Saad Eddin al-Othmani en de Volkspartij (MP) van Mohand Laenser.

De PJD oriënteert zich op de politieke islam en rekent erop de grootste partij van het land te worden. De partij werd aanvankelijk geleid door een bondgenoot van de toenmalige koning Hassan II. Diens zoon Mohammed VI regeert sinds 1999 en ijvert voor modernisering van het meer dan 30 miljoen inwoners tellende land. Op zijn pogingen is kritiek, onder meer omdat de koning te machtig blijft in politiek en regering en omdat de corruptie onvoldoende zou worden aangepakt. De koning heeft het laatste woord in regeringszaken en is ook religieus een autoriteit.

De Marokkaans bevolking bestaat voornamelijk uit soennitische moslims. Naar schatting 70 procent is etnische Arabier en de overigen vrijwel allen Berbers.

© MAROKKO.NL 2007
marokko parlement rabat pjd mp usfp
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi