Aardbevingen blijven Indonesië teisteren

buitenland
0
14 sep '07
Indonesië is woensdag en donderdag binnen 24 uur door een reeks zware aardbevingen getroffen.

Vooral het westelijke eiland Sumatra kreeg het daarbij zwaar te verduren. Een drie meter hoge tsunami kwam daar aan land en beschadigde honderden huizen. Volgens de laatste berichten zijn er tien doden en ruim veertig gewonden gevallen. Een Australische seismoloog zei dat Indonesië door een gelukkige wending van het lot aan een ramp vergelijkbaar met die in 2004 is ontsnapt, toen op tweede kerstdag een tsunami aan honderdduizenden Aziaten het leven kostte. Dat meldt Nieuws.nl.

De eerste en zwaarste aardbeving, met een momentmagnitude van 8,4, deed zich woensdagavond voor. Het centrum daarvan lag ongeveer honderd kilometer uit de kust van Sumatra, tien kilometer onder de zeebodem. Die beving, de zwaarste van dit jaar tot nu toe, werd tot tweeduizend kilometer verderop gevoeld en had volgens Mike Turnbull van de Australische universiteit Central Queensland gemakkelijk weer een verwoestende tsunami kunnen veroorzaken. Dat dit niet is gebeurd komt doordat het water door de beving zeewaarts werd gestuwd. Turnbull: "Het had net zo goed andersom kunnen zijn."

Donderdag werd Indonesië opgeschrikt door ten minste nog vier bevingen en tientallen naschokken, waarvan de krachtigste een magnitude had van 7,8. Sommige daarvan deden zich ruwweg in hetzelfde gebied voor als de eerste beving, andere op een andere breuklijn voor de kust van Sulawesi.

Het ergst getroffen is de stad Padang op Sumatra. Ten minste vijf grote gebouwen, moskeeën, huizen en een school, stortten daar in. Mensen raakten in paniek toen zij het water zagen terugtrekken en renden landinwaarts, vrezend voor een tsunami zoals die in 2004 grote verwoestingen aanrichtte op het eiland. Bijna tweederde van alle slachtoffers vielen toen in de nabijgelegen provincie Atjeh.

Gedreven door de felle kritiek op de trage reacties in 2004 waren regeringen van landen tot in Afrika er woensdag snel bij om tsunamiwaarschuwingen af te geven. Het waarschuwingssysteem dat na de ramp in 2004 in landen rond de Indische Oceaan werd geïnstalleerd kreeg deze dagen de ultieme vuurproef en leek deze met glans te doorstaan.

Kustgemeenschappen ontvingen binnen minuten nadat de bevingen in Indonesië bekend werden via e-mail of fax een waarschuwing. Stranden in Kenia en Tanzania werden geëvacueerd en in Thailand werden de hulpdiensten via sms-teksberichten in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In Sri Lanka werd de bevolking geïnstrueerd een strook van 200 meter langs de kust te verlaten.

© MAROKKO.NL 2007
indonesie aardbevingen sumatra

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi