Eindelijk aan de macht

algemeen
154
19 sep '07
Heb je als jonge Marokkaanse Nederlander altijd al de baas willen zijn? Dan heb je het volgens de Amsterdamse recherchechef Willem Woelder getroffen...

Het AD meldt dat een groep jonge Marokkanen staat klaar door te stoten naar de top van Nederland. Volgens scheidend recherchechef Willem Woelders van de Amsterdamse politie is dat echter de criminele top. "Vijf jaar geleden waren het kleine criminelen, begonnen in hun eigen wijk, maar nu werken ze landelijk. Ze plegen grote kraken en schuwen geweld niet", aldus Woelders. Heb jij even mazzel, mocht je carriere dus niet van de grond komen dan kun je blijkbaar binnen deze sector zo aan de slag.

Van vader op zoon
"Niet alleen Marokkanen willen de machtspositie in de Nederlandse criminele top overnemen, ook de zonen van de huidige generatie staan te trappelen", zegt de Amstersdamse recherchechef in de krant. Hij doelt onder meer op het nageslacht van John Mieremet en anderen. "In een aantal gevallen geldt: zo vader, zo zoon. Die jongens zijn opgegroeid in een bepaald milieu. Dat heeft invloed."

Marokkanen te vaak genoemd
De wetenschappelijke site Kennislink.nl zette vorig jaar al eens in een analyse uiteen wat de berichtgeving over allochtonen en criminaliteit doet met maatschappelijk beeldvorming. Op basis van een onderzoek van Stiana Sibon over allochtonen en criminaliteit voor haar studie toegepaste communicatiewetenschap aan de Universiteit van Twente, deed de site uit de doeken hoe verschillende media met dergelijke berichtgeving omgaan. Sibon onderzocht of het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, De Telegraaf en de Volkskrant een representatief beeld geven van Antillianen, Marokkanen, Surinamers en Turken die in aanraking komen met criminaliteit in vergelijking met Nederlanders. De artikelen waren afkomstig uit april, mei, juni, oktober, november en december uit 2001 en stonden op de voorpagina of op de pagina's 'Binnenland'. Over de gehele linie worden de Antilliaanse en de Surinaamse etniciteit te weinig genoemd in misdaadartikelen en de Marokkaanse te vaak. Vooral NRC Handelsblad en De Telegraaf noemen te vaak de Marokkaanse etniciteit in combinatie met criminaliteit. Het NRC Handelsblad heeft het ook, samen met het Algemeen Dagblad, te vaak over Nederlandse criminelen dan op basis van de daadwerkelijke misdaadcijfers verwacht mag worden.

© MAROKKO.NL 2007
marokkanen
criminaliteit
willem woelders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?