Shangai overleeft typhoon Whipa

buitenland
0
19 sep '07
De krachtige tyfoon Wipha die woensdag in het zuidoosten van China aan land kwam, heeft de uitgestrekte metropool Shanghai goeddeels gespaard.

De orkaan verloor onmiddellijk na zijn landing aan kracht en zwakte af tot een tropische storm.
Die zorgt overigens nog wel voor hevig noodweer, met harde windvlagen en grote regenval, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Chinese media meldden woensdagmiddag twee doden en omvangrijke materiële schade. Duizenden woningen werden beschadigd of verwoest. De schade wordt vooralsnog geschat op omgerekend zeker 600 miljoen euro. In totaal werden meer dan 2,4 miljoen mensen uit voorzorg geëvacueerd in de provincies Fujian en Zhejiang. Dat meldt Spitsnet.nl.

Wipha kwam met windsnelheden tot 160 kilometer per uur aan land in Zhejiang en verwoestte daar direct honderden huizen. Ook de elektriciteits- en watervoorziening werd afgesneden. De tyfoon van de vierde categorie verloor meteen daarna aan kracht, waardoor de 17 miljoen inwoners van de metropool Shanghai opgelucht adem konden halen. Daar was gewaarschuwd voor mogelijk een van de gevaarlijkste tyfoons in decennia.

De eerste bewoners van de regio Cangnan, waar Wipha aan land ging, zijn inmiddels naar hun huizen teruggekeerd. ,,De wind is voorbij en de regen levert geen problemen op. Maar het stromend water en de elektriciteit zijn sinds middernacht afgesneden'', aldus een lokale functionaris. Wipha, een Thaise vrouwennaam, zal volgens meteorologen ook donderdag en vrijdag nog zorgen voor noodweer en overlast.

© MAROKKO.NL 2007
whipa typhoon shanghai china

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi