De Britten trekken zich terug uit Irak

buitenland
0
2 okt '07
De Britse premier Gordon Brown bracht vandaag een verrassingsbezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dit is zijn eerste bezoek aan Irak sinds zijn presidentschap.

Gordon is voor gesprekken over een vermindering van de Britse militaire aanwezigheid in Irak. Groot-Brittannië trekt tegen het einde van het jaar ongeveer 1.000 van zijn rond de 5.500 soldaten uit Irak terug, maakte hij bekend, zo meldt o.a de telegraaf.  
Binnen de volgende twee maanden zal de controle over de Iraakse provincie Basra, waar de Britten gelegerd zijn, volledig door Irak overgenomen worden, verklaarde Brown volgens het Britse persagentschap PA.
Het was zijn eerste bezoek als regeringsleider aan het land.
Brown heeft overleg gevoerd met Iraakse topfunctionarissen, onder wie de Iraakse premier Nuri al-Maliki. Ook ontmoette hij de Amerikaanse militaire commandant in Irak, generaal David Petreaeus.
Brown houdt volgende week een belangrijke toespraak in het Britse parlement over de militaire aanwezigheid in Irak. Volgens Britse media zal hij het vertrek aankondigen van zeker 2000 militairen in het voorjaar van 2008.
Op dit moment zijn 5000 militairen gelegerd op een basis bij het vliegveld van de havenstad Basra. Door geleidelijk de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over te dragen aan Iraakse ordebewakers zijn er minder Britse militairen nodig.
Brown scoort op dit moment goed in de Britse opiniepeilingen. Hij zou op het punt staan parlementsverkiezingen uit te schrijven. Een Britse troepenreductie kan zijn populariteit verder doen toenemen.

© MAROKKO.NL 2007
britse premier brown soldaten irak

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi