Moslimvrouw mag polygamie weigeren

buitenland
0
4 okt '07
De Indonesische Kroonraad vindt dat moslimvrouwen het recht hebben om polygamie te weigeren. Deze wettelijke beperkingen zijn niet in strijd met de Koran.

 Meneer Insa is teleurgesteld over het vonnis van de Kroonraad in Jakarta. Zijn verzoek tot herziening van de familiewet is veworpen. Dit meldt AD.nl.

Insa vindt dat de wet indruist tegen de rechten van de mens. Door polygamie aan banden te leggen wordt de religieuze vrijheid van de moslimmannen beperkt. ,,Polygamie is een godsdienstige plicht,’’ beweert Insa. Volgens de islam kan een man immers met vier vrouwen trouwen.

De Indonesische wet verplicht moslims echter hun vrouw om toestemming te vragen. Daar wringt de schoen. Mevrouw Insa en heel veel andere vrouwen weigeren dat. Ze willen hun man niet delen met een tweede vrouw, en al helemaal niet met meerdere vrouwen. Insa vindt dat zijn vrouw geen recht van spreken heeft. Als een man zijn vrouw om toestemming moet vragen, ondermijnt dat zijn positie als gezinshoofd.

De rechters denken daar anders over, net zoals het ministerie van Religie. Islam is in principe een monogame godsdienst. Polygamie is geen plicht, maar alleen in noodgevallen toegestaan, bijvoorbeeld als de vrouw geen kinderen kan baren. Koranverzen verplichten de man zijn vrouwen gelijk te behandelen, hetgeen een onmogelijke opgave is met meer vrouwen.

Alle reden voor de staat om polygamie te beperken, luidt het vonnis. ,,Om de rechten van de vrouw te waarborgen.’’

Orthodoxe moslimgroepen verwerpen het vonnis als anti-sharia. De Indonesische vrouwenbeweging is tevreden, al zou ze het liefst polygamie helemaal verbieden.

© MAROKKO.NL 2007
polygamie
indonesië
moslimvrouw
indonesische kroonraad
koran
insa.
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi