VS en Israël door Turkije gewaarschuwd

buitenland
20
9 okt '07
De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije zullen aanzienlijk verslechteren als het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel aanneemt over de Armeense kwestie....

Als het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel aanneemt waarin de dood van tot anderhalf miljoen Armenen in de jaren 1915-'17 als genocide door Ottomaanse Turken wordt bestempeld, dan zal dat leiden tot een verslechtering in de verstandhouding tussen de VS en Turkije. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül schriftelijk laten weten aan zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush, aldus volkskrant.nl.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ali Babacan heeft zich tegenover de Israëlische krant The Jeruzalem Post in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. Babacan voegde echter toe dat hij graag zou zien dat Israël druk op de VS uitoefent om het aannemen van het wetsvoorstel te voorkomen. Volgens Babacan bestaat namelijk in Turkije het beeld dat Armeense en joodse organisaties gezamenlijk proberen Turkije zwart te maken.

De Anti-Defamation League, een Amerikaans-joodse organisatie die antisemitisme bestrijdt, heeft de dood van de Armenen in augustus genocide genoemd. Als joodse organisaties zo makkelijk over genocide praten, is dat een belediging van Turkije, aldus Babacan.
 
Gül bedankte in zijn brief de Amerikaanse president voor zijn pogingen het wetsvoorstel te doen stranden. De regering-Bush is tegen de wet, maar in het Congres is waarschijnlijk voldoende steun om de wet toch aan te nemen.

Historici nemen algemeen aan dat in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, voorafgaand aan de stichting van de republiek Turkije, naar schatting anderhalf miljoen Armenen zijn vermoord. De veronderstelde slachtpartij wordt door velen beschouwd als het eerste geval van genocide in de 20ste eeuw. Turkije ontkent echter dat sprake is geweest van genocide. Er zouden veel minder slachtoffers zijn gevallen en deze zouden niet het slachtoffer zijn van systematische uitroeiing, maar zijn omgekomen als gevolg van de burgeroorlog en algemene onrust in deze tijd.

© MAROKKO.NL 2007
turkije
genocidewet
armenen
ottomaanse turken
president abdullah gül
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi