Waterstofauto: auto van de toekomst?

algemeen
0
10 okt '07
De EU wil meer onderzoek naar de auto op waterstof.

Wie altijd dacht dat de waterstofauto een perfecte vervanger zou zijn voor bestaande auto's zit er toch een beetje naast. Het probleem met waterstofenergie is dat er erg veel energie nodig is om waterstof te maken: net zoveel als dat het aan energie oplevert. Daarom moet Europa meer onderzoek doen naar de mogelijkheden om auto's te laten rijden op waterstof. De Europese Commissie maakt daarvoor 470 miljoen euro vrij, mits de Europese industrie hetzelfde bedrag op tafel legt, zo meldt nu.nl.  
Eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie) kondigde de voorstellen woensdag aan. Ze passen in het streven om olie en gas te vervangen door schonere brandstoffen.

Toekomst
Verheugen zei dat de auto van de toekomst niet meer op benzine of diesel zal rijden. "Maar ik ben niet zeker dat de waterstofauto de auto van de toekomst is", aldus de Duitser. Daarom moet er volgens hem eerst meer onderzoek komen, waarvoor de 470 miljoen euro in de eerste zes jaar bedoeld is.
Waterstof is een energiedrager die gewonnen kan worden uit water. Probleem is nu nog dat er erg veel energie nodig is om waterstof te maken: ongeveer net zoveel als het aan energie oplevert.

Celtechnologie
Behalve aan de mogelijkheid van waterstof als brandstof wordt ook gewerkt aan brandstofceltechnologie voor warmtekrachtcentrales. Ook wordt bekeken hoe de infrastructuur voor de levering van waterstof aan speciale tankstations ontwikkeld kan worden.
In de VS zijn al vergevorderde plannen voor een 'waterstofsnelweg' aan de westkust: van Vancouver in Canada tot San Diego in Californië.

© MAROKKO.NL 2007
auto waterstof