Levenslang voor Van Themsche

buitenland
0
11 okt '07
Hans Van Themsche heeft donderdagmiddag levenslang gekregen voor de racistische moorden die hij pleegde...

De jury heeft hem op alle punten schuldig en toerekeningsvatbaar verklaard.

Hans Van Themsche (19) kocht op 11 mei 2006 een dubbelloops jachtgeweer en patronen in een wapenwinkel in Antwerpen. Daarop trok hij de binnenstad in. Zelf verklaarde hij achteraf dat hij het nadrukkelijk had gemunt op buitenlanders, en dat hij ervan uitging dood te gaan in een vuurgevecht met de politie.

Zijn advocaat had geprobeerd om de jury ervant te overtuigen dat hij ontoerekeningsvatbaar was en mogelijk leed aan het syndroom van Asperger. Maar de juy was van mening dat Van Themsche bij zijn volle verstand was en precies wist waar hij mee bezig was, aldus volkskrant.nl.

Het is voor het eerst in België dat er expliciet wordt bevestigd dat een moordenaar handelde uit racistische motieven. Van Themsche had onder meer extremistische liedjes op zijn gsm staan, had thuis een arsenaal wapens en twee exemplaren van Hitlers boek Mein Kampf. Daarnaast speelde hij vele uren per dag gewelddadige computerspelletjes.
Van Themsche ging in mei 2006 door het lint, nadat de schooldirectie gedreigd had hem van het internaat in Roeselare te sturen. Hij was betrapt op roken en wilde met zijn actie wraak nemen.

© MAROKKO.NL 2007
racismemoord
hans van themsche
antwerpen
jury
toerekeningsvatbaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi