Verkeerde baby mee naar huis

buitenland
0
21 okt '07
Twee Tsjechische vrouwen, die op 9 december vorig jaar van een dochtertje bevielen kregen de verkeerde baby mee naar huis.

De voornaam van beide moeders is Jaroslava en ze zijn beiden 25 jaar oud. Tussen de twee geboorten zat slechts een kwartier. Ondanks deze feiten gist de politie van Trebic nog altijd naar de oorzaak.

Bij een van de vaders, Libor Broza groeide de twijfel, mede door vragende collega’s. Dochtertje Nikola kreeg immers blonde haartjes, terwijl beide ouders donker haar hebben. Broza’s vrouw Jaroslava verzekerde haar man dat ze hem niet had bedrogen, maar de wantrouwige echtgenoot liet toch een DNA-test doen. Daaruit bleek dat hij écht niet de vader was. Voordat hij boos kon worden, bleek uit de test van zijn vrouw dat zij ook niet de moeder was, aldus AD.nl.

Het ziekenhuis achterhaalde al snel dat een verwisseling de oorzaak was. Nadat het andere, nietsvermoedende stel op de hoogte was gesteld van de blunder, werd een ontmoeting georganiseerd. Hoewel beide ouderparen meteen de overeenkomsten met hun biologische kind herkenden, viel de beslissing de verwisseling ongedaan te maken zwaar. ,,Ik heb bijna een jaar van haar gehouden alsof ze mijn eigen dochter was,’’ zegt de ene Jaroslava over Veronika. En de andere moeder: ,,Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is zonder Nikola te leven.’’

Met kerst worden de kinderen teruggeruild. Tot die tijd proberen de moeders onder begeleiding aan hun nieuwe kind te wennen. Het ziekenhuis wacht een enorme schadeclaim. De vader van Nikola is overspannen geraakt en is zijn baan als vrachtwagenchauffeur kwijt. Een van de grootmoeders kreeg na de ontdekking een zenuwinzinking en ligt sindsdien in het ziekenhuis.

© MAROKKO.NL 2007
trebic
tsjechië
baby
ziekenhuis
dna test
schadeclaim