Zaterdagnacht klok uur achteruit

algemeen
55
27 okt '07
In de nacht van zaterdag op zondag keert de hele Europese Unie terug naar de wintertijd.

Om 3.00 uur gaan de klokken een uur achteruit, dat meldt het AD. De wintertijd is de reële tijd, die overeenkomt met de stand van de zon. Het idee om de klok 's zomers een uur vooruit te zetten werd in 1907 geopperd door de Brit William Willett. Aanvankelijk viel hem voornamelijk hoon ten deel, maar later namen veel landen het idee over omdat het economische voordelen oplevert.

Dankzij de zomertijd wordt energie bespaard, bijvoorbeeld omdat verlichting pas later op de avond aangezet hoeft te worden. Boeren kunnen langer doorwerken zonder kunstlicht en, ook niet onbelangrijk: op zwoele zomeravonden blijft het langer warm. Energiebedrijven schatten dat door de zomertijd ongeveer 0,3 procent aan energie wordt bespaard.

Ondanks de voordelen is de tijdsverandering niet onomstreden. Zo kent België een Vereniging tegen de Zomertijd, die al jaren pleit voor afschaffing. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen onthulden onlangs dat de zomertijd de biologische klok ernstig kan ontregelen. Voornamelijk avondmensen slapen hierdoor slechter.

© MAROKKO.NL 2007
wintertijd
zomertijd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?