OM vervolgt frauderend parlementslid Marokko

buitenland
0
1 nov '07
Het Openbaar Ministerie wil een Marokkaanse parlementariër laten vervolgen die in Nederland jarenlang ten onrechte een WAO-uitkering ontving.

Het OM heeft daartoe een rechtshulpverzoek bij Marokko ingediend, zo liet staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) vandaag weten aan de Tweede Kamer, dat meldt Elsevier.nl.

PvdA-kamerlid Hans Spekman had schriftelijk vragen gesteld over de opmerkelijke zaak aan Aboutaleb. De Marokkaan is al jaren parlementslid in Marokko, maar ontvangt tegelijkertijd een arbeidsongeschiktheidsuitkering in Utrecht.

De gemeente Utrecht deed daarom al in 2005 aangifte tegen de man. In totaal zou hij 130.000 euro ten onrechte hebben ontvangen. Inmiddels is volgens Aboutaleb beslag gelegd op de uitkering van de parlementariër. Maar het duurt nog tot 2014 totdat al het ten onrechte uitgekeerde geld is teruggevorderd.

Ook in andere gevallen van bijstandsfraude is het volgens Aboutaleb 'lastig' om overheidsgeld terug te vorderen, zo bleek woensdag tijdens een Kamerdebat. In totaal krijgen gemeenten nog 600 miljoen euro van werklozen die om de een of andere reden teveel uitkering hebben ontvangen.

De Tweede Kamer toonde zich geschokt dat de gemeenten er niet in slagen dit bedrag terug te vorderen. Maar volgens Aboutaleb is 'de barre werkelijkheid dat van een kale kip niet valt te plukken'.

© MAROKKO.NL 2007
uitkeringsfraude
openbaar ministerie
ahmed aboutaleb
tweede kamer

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi