Rel rond bezoek Spaanse koning en koningin

buitenland
0
2 nov '07
De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia zullen maandag en dinsdag voor het eerst een bezoek brengen aan de twee Spaanse enclaves in Noord-Afrika.

Het koningshuis heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Marokko maakte vrijdag gelijk bekend zijn ambassadeur voor onbepaalde tijd uit Spanje terug te roepen voor overleg. De door Marokko geclaimde steden Ceuta en Melilla werden voor het laatst door een Spaanse vorst bezocht in 1927, toen Juan Carlos' grootvader Alfonso XIII naar de enclaves afreisde.

De Marokkaanse regering zei vrijdag verbaasd te zijn over het voornemen van de Spaanse koning en koningin, dat meldt nieuws.nl. Premier Abbas El Fassi zei namens koning Mohammed VI te hopen dat het bezoek zal worden afgeblazen omdat het de betrekkingen tussen beide landen kan schaden. Niet lang daarna meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP dat ambassadeur Omar Azziman zal worden teruggeroepen.

Ceuta en Melilla zijn al ruim vier eeuwen in Spaanse handen, maar volgens Rabat maken de steden onlosmakelijk onderdeel uit van Marokko. Madrid stelt zich op het standpunt dat Ceuta en Melilla al Spaans waren voordat Marokko een soevereine staat werd.

Spaanse politici zijn niet erg happig op het bezoeken van de betwiste steden. Premier José Luis Rodriguez Zapatero bracht in januari 2006 nog een bezoek, maar dat was het eerste officiële bezoek van een Spaanse premier sinds 1980. Zapatero werd als een held onthaald, maar Marokko noemde het bezoek een provocatie.

© MAROKKO.NL 2007
spaans koningshuis
juan carlos
sofia
ceuta
melilla
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?