Nederlandse psychologen leren van Marokko

algemeen
4
6 nov '07
Nederlandse psychische hulpverleners en onderzoekers hebben de afgelopen tien dagen psychiatrische instellingen en alternatieve genezers bezocht in Marokko.

Een multidisciplinaire groep van zestien mannen en vrouwen bezochten het Noord-Afrikaans land, dat schrijft de Telegraaf. ''Wie er geestelijke zorg zoekt, is gek. Dat is de heersende gedachte in het land'', aldus Jawad Samir, actief als therapeut bij een Marokkaans vrouwenopvangcentrum. 

Het percentage van de bevolking met mentale problemen is volgens het Marokkaanse ministerie van Gezondheidszorg 48,9. Verder heeft 26,5 procent klachten van depressieve aard en 2,8 procent van de Marokkanen is verslaafd aan alcohol of andere verdovende middelen. Druggebruik onder jongeren neemt toe, net als het aantal dak- en thuislozen. Hoewel de cijfers vergelijkbaar zijn met landen als Nederland, richt de zorg zich in Marokko bijna uitsluitend op de zwaarste gevallen.

''Door te zien hoe de situatie is in een land van herkomst van migranten kunnen we onze gangbare werkwijze relativeren'', zegt Julie Visser, medewerkster aan de Universiteit van Amsterdam. ''Daarnaast kunnen we ons beter verplaatsen in de belevingswereld van sommige Marokkaans-Nederlandse patiënten'', vult antropoloog Cor Hoffer van Bavo Europoort aan. Volgens Hoffer zijn alternatieve geneeswijzen bij Marokkaanse Nederlanders even populair als bij autochtone Nederlanders.

''Dat mensen in Marokko eerder naar een gebedsgenezer (marabout) gaan dan naar een psycholoog, heeft met andere factoren te maken'', aldus Jawad. ''Ten eerste is er een taboe op geestelijke gezondheidszorg. Mensen weten vaak niet wat het inhoudt. Het is sociaal acceptabeler het probleem buiten de persoon te plaatsen door het bijvoorbeeld aan een djinn te wijten en een gebedsgenezer te bezoeken dan toe te geven dat iemand geestelijk iets mankeert. Ten tweede is het vaak een economische kwestie: veel mensen hebben geen geld voor reguliere zorg.''

© MAROKKO.NL 2007
nederlandse psychische hulpverleners
marokko
jawad samir
gebedsgenezer
gezondheidszorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?