Vermoord om kledingkeuze

buitenland
15
16 nov '07
Tientallen vrouwen in de Irakaase stad Basra zijn vermoord, mishandeld of geïntimideerd, omdat zij zich niet hielden aan de islamitische voorschriften.

Dat heeft politiechef Abdul Jalil Khalaf donderdag laten weten aan de nieuwszender BBC, aldus AD.nl.

Alleen al in de afgelopen zomermaanden zijn volgens Khalaf zeker veertig vrouwen gedood door religieuze extremisten. De vrouwen zouden verkeerd zijn gekleed, te veel make-up op hebben gehad of overspelig zijn geweest.

,,Er is een vreselijke onderdrukking van vrouwen aan de gang,’’ zei de politiechef. ,,Ze vermoorden vrouwen, laten een briefje op hun jurk achter of laten hen ongepaste kleding aantrekken om de verschrikkelijke misdaden te rechtvaardigen.’’

Volgens een vrouwelijke advocaat wordt ‘elke twee of drie dagen’ een vrouw in de stad aangevallen. ,,Mannen zeiden me dat ik thuis zou moeten zitten en dat ik moet trouwen in plaats van werken.’’

De juriste meldt dat met verf op muren wordt geklad dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken en anders worden ‘gestraft.’ Zij weet van een studente die in haar benen was geschoten, omdat zij geen hoofddoek droeg.

,,Twee dagen geleden zijn in Basra twee vrouwen vermoord,’’ meldt een vrouwelijke ambtenaar. ,,Ze zouden eerder zijn gewaarschuwd. De schutters drongen de huizen binnen en vermoordden de vrouwen. Een van hen werd voor de ogen van haar kinderen omgebracht.’’

Khalaf zegt dat veel mensen de misstanden niet melden uit angst voor een schandaal of omdat ze denken dat de politie de zaak toch niet kan oplossen. Politieagenten op hun beurt zijn vaak te bang om een gedegen onderzoek in te stellen naar de moorden, meent de politiechef, die eerder dit jaar naar Basra werd gestuurd om er de orde te herstellen.

In de Zuid-Iraakse stad voeren verschillende sjiitische groeperingen een felle strijd om de macht. De afgelopen jaren zijn hierbij al honderden slachtoffers gevallen.

Een woordvoerder van de militie van Moqtada al-Sadr ontkent dat leden van zijn Mahdi Leger zijn betrokken bij de aanvallen op de vrouwen. Maar hij ‘sluit niet uit’ dat anderen zich wel schuldig maken aan het moorden.

© MAROKKO.NL 2007
irak
vrouwen
basra
islamitische voorschriften
religieuze extremisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?