Moslimbroederschap mag meedoen, maar niet winnen

buitenland
0
20 nov '07
De parlementsverkiezingen vandaag in Jordanië lijken net echt. Zelfs de fundamentalistische Moslimbroederschap mag meedoen en heeft actief campagne kunnen voeren.

Maar de pro-westerse Jordaanse koning Abdallah en zijn regering zorgen er wel voor dat de fundamentalisten niet aan de macht komen, aldus volkskrant.nl. 

‘Dit is geen complete democratie’, zegt Rheil Gharaybeh, de tweede man van het Islamitisch Actie Front (IAF), de politieke tak van de populaire Moslim Broeders. Het systeem is bevooroordeeld tegen zijn partij, zegt hij, onder meer doordat aan het platteland een groter gewicht wordt gegeven dan aan de steden, waar de fundamentalisten het sterkst zijn.

In de dorpen in de grote woestijn die zich uitstrekt tot aan Irak en Saoedi-Arabië domineren bedoeïenstammen die loyaal zijn aan het Hashemitische koningshuis dat het land bestuurt. De steden en het westen van het land, dat tegen Israël en de Westoever aanligt, zijn onrustiger. Vooral onder Palestijnen, volgens schattingen meer dan de helft van de bevolking, hebben de anti-Israëlische fundamentalisten veel aanhang.

Het IAF heeft uiteraard banden met het gelijkgestemde Hamas, zegt Gharaybeh. Maar die zouden zich beperken zich tot het ideologische vlak.
Aangezien de macht van de koning voorlopig onaantastbaar is, heeft de campagne zich vooral geconcentreerd op economische kwesties. Het land heeft veel te lijden van de conflicten in de regio, in Irak en tussen Israël en de Palestijnen. De belangrijke toeristensector kwakkelt en de instroom van naar schatting 750 duizend Iraakse vluchtelingen is een zware last.

Het vooruitzicht voor 2008 is niet rooskleurig. Het ziet ernaar uit dat de regering de prijs van olie en brood moet verhogen, wat al eerder heeft geleid tot rellen. Het IAF zegt op te komen voor de armen in de maatschappij maar niet iedereen is het daarmee eens. ‘Hun enige manier van armoedebestrijding is het uitdelen van voedsel, geen duurzame maatregel’, zegt Marwan Dudin, een voormalig minister en een onafhankelijke loyalist.

‘Islam is een onderdeel van ons leven, maar we houden het liever gescheiden van de politiek’, zegt Dudin. Hij betwijfelt of de fundamentalisten wel zo’n aanhang hebben als ze beweren. ‘We hechten hier te veel aan het bewaren van de openbare orde en de stabiliteit.’

Het IAF, dat zegt een eerlijke stemming te kunnen winnen, wilde aanvankelijk niet meedoen aan de parlementsverkiezingen, na het fiasco in juli bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toen trok het IAF zich op het laatste moment terug en beschuldigde de regering van kiesfraude. De regering zou grote druk hebben uitgeoefend op het IAF wel mee te doen en, ‘onderdeel te blijven van het politieke proces’, aldus een Jordaanse waarnemer.

Gharaybeh zegt dat de regering harde maatregelen heeft genomen tegen de groep. De hardste klap was de overname door de autoriteiten van het islamitische liefdadigheidscentrum dat de Broederschap populair maakte.

© MAROKKO.NL 2007
parlementsverkiezingen
jordanië
fundamentalistische moslimbroederschap
democratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi