Nederland verpaupert van verzorgingsstaat tot een individualistische staat

economie
47
25 nov '07
Nederland is in een groot tempo van koers aan het wijzigen naar Amerikaans model .

Een illegaal die medische hulp zoekt in het ziekenhuis moet vaak eerst contant betalen. Anders wordt hij niet behandeld. De bedragen variëren van 100 euro op de eerste hulp in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag tot 300 euro in VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn de ziekenhuizen hiermee in overtreding. ‘Er is sprake van een economisch delict als gevraagd wordt om mensen vooraf te laten betalen voor medische zorg, ook als deze niet-spoedeisend is', aldus woordvoerder Annemarie van der Laan. ‘Wel mogen ziekenhuizen mensen op de eerste hulp weigeren voor niet-acute zorg.' De NZa overweegt een onderzoek in te stellen.

Volgens diverse vluchtelingenorganisaties zijn financiële drempels in strijd met de internationale verdragen voor de mensenrechten. ‘Als er geen bloed uit stroomt, worden mensen eerst doorgestuurd naar de financiële administratie voordat ze een dokter te zien krijgen', zegt Joost den Otter, voorzitter van de Johannes Wier Stichting die opkomt voor de rechten van illegalen.

Het risico bestaat volgens Den Otter dat illegalen hierdoor zo worden afgeschrikt dat ze het ziekenhuis zonder behandeling verlaten. Volgens een woordvoerder van VU Medisch Centrum is die zorg ongegrond. ‘Bij acute zorg worden mensen altijd geholpen, ook zonder betaling. Maar inderdaad; als de zorg minder acuut is, kijken we eerst of een betalingsregeling kan worden getroffen. Ook kijken we of we mensen niet kunnen terugsturen naar de huisarts want dat is veel goedkoper.'

Het strenge ziekenhuisbeleid is bedoeld om de kosten van de zorg aan onverzekerden te drukken. Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is het aantal onverzekerden fors toegenomen. De 150 à 250 duizend illegalen, die zich niet kunnen verzekeren, lijken hiervan de dupe te worden. Onder druk van de zorgverzekeraars proberen de ziekenhuizen de kosten nu zo veel mogelijk te verhalen op de patiënten, aldus de website van de volkskrant.nl. Daar waar Nederland lering trok van de Wereld Oorlogen en een verzorgingsstaat oprichtte, neemt Nederland anno 2008 een stap van 60 jaar terug in de tijd: ieder voor zich.

© MAROKKO.NL 2007
nederland
nl
verzorgingsstaat
individualistische staat
amerikaans model
volkskrant
illegaal
illegalen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?