Moeders van Srebrenica boeken eerste succes

buitenland
15
26 nov '07
De rechter in Den Haag heeft de Moeders van Srebrenica in de eerste fase van het proces tegen de Nederlandse staat en de Verenigde Naties (VN) gelijk gegeven.

De Nederlandse staat probeerde vorige week de eis die sloeg op de VN niet-ontvankelijk te laten verklaren, maar de rechter ging daar niet in mee en verleende de VN alleen verstek, aldus NU.nl.

Dat betekent dat de VN nog steeds meedoen in het proces, liet Marco Gerritsen van Van Diepen en Van der Kroef Advocaten maandag weten. De VN weigeren in de procedure te verschijnen en beroepen zich op immuniteit, zodat vervolging niet mogelijk is. Inhoudelijk heeft de rechter daar nog niet over besloten.

De vrouwen hebben zowel Nederland als de VN aangeklaagd voor hun rol bij de val van de Bosnische moslim-enclave in juli 1995 en de genocide die daarop volgde. De aanklagers, tien moeders en een stichting die opkomt voor ongeveer 6000 vrouwen, willen erkenning van hun leed. Ze vinden dat Nederland heeft nagelaten de enclave te beschermen en stellen dat Nederland op een cruciaal moment zelf de luchtsteun van de VN heeft afgezegd. Ze willen dat Nederland en de VN hun verantwoordelijkheid nemen.

De Nederlandse staat zal nu in het proces voor de immuniteit van de VN gaan pleiten. Volgens Gerritsen heeft de Nederlandse staat daar belang bij, omdat de Staat zijn eigen verantwoordelijkheid afschuift naar de VN. Op 12 december gaat het proces verder en wordt bekend wat Nederland gaat aanvoeren.
In de periode daarna zal de rechter bepalen of de VN immuniteit geniet.

© MAROKKO.NL 2007
moeders van srebrenica
nederlandse staat
verenigde naties
bosnische moslim-enclave
genocide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?